koronakriza

Boris Lalovac: Građani će se u problemima naći tek nakon tri mjeseca kada ćemo vidjeti pravu nezaposlenost

  • Autor: An. S
  • Zadnja izmjena 18.04.2020 21:28
  • Objavljeno 18.04.2020 u 21:28
Boris Lalovac

Boris Lalovac

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Vlada je odbila SDP-ov prijedlog da se proglasi jednogodišnji moratorij na kredite. Bankari tvrde kako bi ta mjera dovela u pitanje stabilnost banaka. Bivši ministar financija Boris Lalovac misli da je rješenje moratorij na kredite, jer će se, kaže, građani u problemima naći tek nakon tri mjeseca.

'Nakon tri mjeseca vidjet ćemo pravu nezaposlenost i tada će se građani naći u pravim problemima', smatra Lalovac koji misli da banke imaju novac za moratorij na kredite građana za godinu dana.

Ne smatra da bi takva odluka bila protuustavna.

'Prema izvješću guvernera HNB-a, trenutno je 40 milijardi kuna gotovine u HNB-u i to je dovoljan novac i likvidnost za poslovanje banaka u narednih godinu dana', kaže SDP-ovac u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Komentirao je veliki broj gotovinskih nenamjenskih kredita. "Građani koji su uzimali takve kredite će biti u najvećim problemima, jer su se ti krediti koristili najvjerojatnije pretežito za turizam. A znamo da će turističkim djelatnicima ovoga ljeta biti teško prikupiti bilo koju kunu. Ovaj moratorij je primjenjiv za to, za turističke kredite, za nenamjenske kredite", napominje.

Država treba 750 milijuna kuna dnevno za financiranje, stoga Lalovac ministru Mariću predlaže vanjsko zaduženje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!