koronakriza

Zekanović: Stožer umjesto Božinovića treba voditi Marić

17.04.2020 u 12:27

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Hrvatski suverenista Hrvoje Zekanović u petak je zatražio da Stožer civilne zaštite umjesto ministra policije Davora Božinovića preuzme ministar financija Zdravko Marić jer drži da je gospodarska kriza uzrokovana koronavirsuom puno opasnija od zdravstvene

„Hrvatska je suočena s velikom koronakrizom, ali zaboravili smo da imamo još i gospodarsku krizu prouzročenu epidemijom. Ovu krizu pokušava riješiti Nacionalni stožer civilne zaštite koju vodi ministar Božinović gotovo isključivo policijskim mjerama“, kazao je Zekanović na konferenciji za novinare, istaknuvši da je gospodarska kriza koja je nastupila je puno teža i opasnija za Hrvatsku.

„Ministar Marić i guverner Vujčić istaknuli su da je Hrvatska u zadnjih mjesec dana uprihodila samo trećinu od očekivanog PDV-a. To bi značilo da nam otprilike toliko pada i BDP. Prema navodima Financial Timesa Hrvatskoj prijeti najveća kriza u Europskoj uniji, a Hrvatska će biti i jedna od najpogođenijih zemalja na svijetu“, upozorio je.

Moramo u fokus staviti glavnu, gospodarsku krizu koja će imati velike reperkusije, a rješenje je u vraćanju drugim djelatnostima, a ne okrenutost isključivo turizmu. Treba povratak poljoprivredi, sekundarnim djelatnostima, a ne samo tercijarizacija, odnosno, djelatnosti koje su naslonjene na državu i to Hrvatska mora u ovom trenutku napravit, smatra Zekanović.

Smatra i da se mora napraviti i kadrovska rošada na čelu Stožera civilne zaštite i promijeniti Zakon o civilnoj zaštiti da se omogući da ministar Marić bude čelna osoba u Civilnom stožeru jer je gospodarska kriza trenutačno puno opasnija od bilo čega.

„Naravno, zdravstvene mjere treba podržavati i dalje na njima raditi, ali smatra, da čovjek koji dolazi iz policijskog sektora u ovim trenucima ne treba voditi državu, ne treba voditi strahovladu nego nam treba ministar financija ili gospodarstva da nas izvuče iz ove iznimno kataklizmične situacije“, zaključio je Zekanović.