čeka se službena odluka

Bloomberg tvrdi: Europska komisija dala zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u Schengen

22.10.2019 u 14:31

Bionic
Reading

Šest godina od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, Europska komisija u utorak je potvrdila spremnost Hrvatske za ulazak u Schengenski prostor i dala zeleno svjetlo za Schengensku zonu ‘bez putovnica’, javlja Bloomberg

Odluka bi trebala biti javno objavljena u utorak, kazao je za Bloomberg izvor koji je želio ostati anoniman.

No, to nije kraj hrvatskog puta u Schengen jer Europsko vijeće još uvijek mora odlučiti o toj temi.

'Rad komisije na uspješnoj procjeni svih odobrenja za Schengen privodi se kraju. Hrvatska bi trebala postati punopravni član Schengena kad ispuni sve kriterije', stoji u mailu Komisije kojeg citira Bloomberg.

Za ulazak u šengenski prostor potrebno je ispuniti niz preduvjeta, među inima preuzeti odgovornost za kontrolu vanjskih granica te izdavati šengenske vize u ime ostalih država članica toga prostora. Zatim je potrebno uspostaviti učinkovitu suradnju sa sigurnosnim tijelima članica toga prostora kako bi se sačuvala visoka razina sigurnost nakon što se ukinu granične kontrole sa zemljama Schengena. Država koja želi biti dio toga prostora mora biti u stanju potpuno provoditi šengenski zakonik, što uključuje kontrolu granica na kopnu, moru i u zračnim lukama, izdavanje viza, policijsku suradnju i zaštitu osobnih podataka.

Također mora biti uvezana u Schengenski informacijski sustav (SIS), najrašireniji i najveći sustav razmjene informacija o sigurnosti i upravljanju granicama u Europi. SIS omogućava nadležnim državnim tijelima, poput policije i graničnih službi, da unose i imaju pristup upozorenjima o određenim osobama ili predmetima. Ta upozorenja ne sadrže samo podatke o nekoj osobi ili predmetu, primjerice o ukradenom automobilu, nego i uputu što učiniti s njima kada se pojave na vanjskoj šengenskoj granici.

Komisija prije ulaska neke zemlje u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola provodi tzv. "šengensku evaluaciju", a povremeno i nakon toga kako bi provjerila provode li se korektno šengenski zakoni.

Sama ocjena Komisije o tehničkoj spremnosti za ulazak u Schengen nije dovoljna, ali je preduvjet da bi zemlje članice mogle donijeti političku odluku o primanju u šengenski prostor. 

Bugarska i Rumunjska još od 2011. imaju pozitivnu evaluaciju Europske komisije, ali još nisu dio šengenskog prostora jer nema suglasnosti svih zemalja članica.

Predsjednik vlade Andrej Plenković je krajem rujna u Bruxellesu izjavio da u ovom trenutku nije moguće predvidjeti kada će Hrvatska ući u šengenski prostor te da je cilj "dobiti ove 2019. godine pozitivnu ocjenu Europske komisije da je Hrvatska ispunila sve kriterije".