odgovorili na slovenski dopis

Udružili se hrvatski europarlamentarci: Hrvatska je spremna za Schengen

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 21.10.2019 15:28
  • Objavljeno 21.10.2019 u 15:28
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Dan uoči usvajanja izvješća o hrvatskom ispunjavanju uvjeta za ulazak u šengenski prostor od strane Europske komisije, dopis prema krovnoj instituciji Europske unije poslalo je svih 11 hrvatskih eurozastupnika

'Europska komisija treba se oduprijeti pokušaju politizacije procesa ulaska Hrvatske u Schengen od strane slovenskih zastupnika, mora ostati politički nepristrana, te na temelju objektivnih mjerila donijeti odluku o tehničkoj spremnosti RH za ulazak u Schengenski prostor', zajedničkim su pismom Europskoj komisiji poručili svi hrvatski zastupnici i zastupnice u Europskom parlamentu.

To je, naime, uslijedilo kao zajednička reakcija na pismo dijela slovenskih zastupnica i zastupnika Komisiji, u kojem oni izražavaju sumnju o sposobnosti RH za pristup Schengenu.

'Hrvatska je zadovoljila sve tehničke uvjete, te sukladno tome očekujemo zeleno svjetlo Komisije za naš ulazak u Schengen, zakazan za sutra, 22. listopada', istaknulo je svih jedanaestero hrvatskih zastupnica i zastupnika.

Potencijalna odgoda zbog političkih pritisaka te neargumentiranih sumnji u tehničku i pravnu spremnost RH za Schengen naštetila bi kredibilitetu Komisije, ali i povjerenju građana Europske unije, ističe se u dopisu.

Osim toga hrvatski eurpzastupnici naglašavaju da je schengenski prostor jedno je od najvažnijih postignuća Europske unije. 'Sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala unutar Schengenskog prostora osigurat će bolju prometnu povezanost, jačanje vanjskih granica te jednostavniju gospodarsku suradnju Hrvatske i ostatka EU. Ulazak Hrvatske u Schengeski prostor stoga je u interesu RH, Republike Slovenije, ali i EU u cjelini', stoji u dopisu kojeg potpisuju Dubravka Šuica, Karlo Ressler, Tomislav Sokol, Željana Zovko, Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić, Ruža Tomašić, Ivan Vilibor Sinčić i Mislav Kolakušić.

Jedanaestero hrvatskih zastupnica i zastupnika u zajedničkom pismu Komisiji podsjećaju da je Hrvatska u razdoblju od 2016. do 2019. ispunila sve tehničke uvjete za pristup Schengenu, što je već potvrdila Glavna uprava za migracije i unutarnje poslove Europske komisije. Također, Europska komisija pod vodstvom predsjednika Junckera još od 2015. aktivno prati tehničku spremnost RH za pristupanje Schengenskom prostoru, sukladno čemu ima apsolutni legitimitet donošenja konačne odluke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!