Cumbre Vieja divlja

[VIDEO] Blokovi lave veličine zgrada padaju iz vulkana na La Palmi

10.10.2021 u 16:52

Bionic
Reading

Blokovi lave veliki kao trokatnice padali su u nedjelju iz vulkana na španjolskom otoku La Palmi, a tlo i dalje podrhtava, tri tjedna od početka erupcije

U nedjelju je zabilježeno 21 podrhtavanje tla, najjače magnitude 3,8 stupnjeva po Richteru, objavio je španjolski Nacionalni geološki institut (ING), što se osjetilo u selima Mazo, Fuencaliente i El Paso.

Blokovi užarene magme veličine trokatnica slijevaju se niz vulkan Cumbre Vieja, objavio je Španjolski institut za geologiju i rudarstvo.

Od ponedjeljka španjolska će mornarica pomoći u čišćenju vulkanskog pepela koji je prekrio velike dijelove otoka, rekla je ministrica obrane Margarita Robles tijekom posjeta u nedjelju.

Izvor: tportal.hr / Autor: YouTube

Rijeke lave temperature do 1240 stupnjeva Celzijevih uništile su posljednje zgrade koje su ostale u selu Todoque, objavio je Institut za vulkanologiju Kanarskog otočja na Twitteru.

U subotu se urušio dio vulkanskog stošca što je oslobodilo velike blokove materijala i nove rijeke lave koje se spuštaju kroz evakuirana područja.

  • +10
Erupcija vulkana na La Palmi Izvor: EPA / Autor: CARLOS DE SAA

Lava je od početka erupcije 19. rujna uništila 1186 zgrada, po Vulkanološkom institutu.

Progutala je 493 hektara zemljišta.

Evakuirano je oko 6000 ljudi od ukupno 83.000 stanovnika.