NEOBIČAN PRIZOR

[FOTO] NASA objašnjava toplinski udar kao malo koji drugi: Silovita erupcija vulkana na La Palmi napravila je valove u oblacima

07.10.2021 u 10:23

Bionic
Reading

Vulkanska erupcija na španjolskoj La Palmi stvorila je vrlo rijedak fenomen. Na nebu su se pojavili koncentrični oblaci koje je, kažu stručnjaci, stvorila termalna inverzija uzrokovana susretom vulkanskog i toplog zraka

Od samog početka erupcije vulkana Cumbre Vieja 19. rujna 2021. većina aktivnosti se, objašnjava NASA, dogodila na tlu. Skoro dva tjedna promatramo debele slojeve lave koji se probijaju kroz gospodarstva, ulice i domove na jugozapadnom dijelu otoka La Palma.

Atmosferski utjecaj erupcije nije bio dramatičan sve do trena u kojem je Vulkanološki institut Kanara (INVOLCAN) objavio povećanje eksplozivnih aktivnosti koje su počele 2. listopada. U jeku povećane aktivnosti, Spektroradiometar srednje rezolucije (MODIS) smješten na NASA-inom satelitu Terra snimio je sliku nevjerojatnog gustog oblaka prašine koji ide prema jugu.

Snimka nastala 4. listopada, prema Centru za savjetovanje o vulkanskom pepelu u Tolouseu, pokazuje da je oblak dosegao visinu od 3,2 kilometra, što znači da je postao opasan za zrakoplove koji lete iznad otoka. Unatoč povećanju aktivnosti, vulkanolozi i dalje smatraju da je eksplozivnost vulkana Cumbre Vieja 'umjerena', odnosno 2 od 8 na indeksu vulkanske eksplozivnosti.

Erupcija nije dovoljno snažna da izbaci veliku količinu pepela i plinova u stratosferu, u kojoj oni mogu imati snažne i trajne efekte na vremenske prilike i klimu. Ona je, doduše, dovoljno jaka da stvori uzdižući stup koji je pomogao kreirati neobičan uzorak u oblacima koje jasno vidimo na satelitskoj snimci. MODIS na NASA-inom satelitu Aqua ovaj je prizor snimio 1. listopada 2021.

Valoviti stup koji podsjeća na metu rezultat je uzdižućeg vrućeg pepela i plinova poznatih kao stupac erupcije. Lebdeći stup vodene pare i drugih plinova brzo se podigao sve do susreta sa suhim i toplijim slojem zraka na visini od oko 5,3 kilometra. Neobično topao zrak iznad stupa, temperaturna inverzija, funkcionirao je kao poklopac koji je spriječio vulkanski pepeo da otiđe još više te ga je - horizontalno raširio.

  • +18
Erupcija vulkana na Kanarima Izvor: Profimedia / Autor: AcfiPress/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

S obzirom na to da vulkanske erupcije obično mijenjaju intenzitet, puls vulkanskog stupa stvorio je koncentrične gravitacijske valove koji su pogodili temperaturnu inverziju i raširili se. Proces je vrlo sličan onom kad bacite kamenčić u vodu i stvorite valove koji se šire, objašnjava NASA.