bih

Blizu 90 ljudi zaraženo, od čega 26 zdravstvenih djelatnika, u samoizolaciji u Mostaru

19.03.2020 u 11:55

Bionic
Reading

Blizu 90 osoba, od kojih je 26 djelatnika u zdravstvu, upućeno je u samoizolaciju u Mostaru jer su kontaktirali s tri osobe zaražene koronavirusom u tome gradu, izjavio je za Televiziju Herceg-Bosne infektolog dr.sc. Jurica Arapović izražavajući očekivanje da će broj oboljelih rasti

Dva odjela Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru suočili su se s privremenim zatvaranjem te provođenjem mjera dezinfekcije nakon što je u ponedjeljak muškarac primljen na Kliniku za plućne bolesti, a žena na Odjel za porodiljstvo, iako su bili zaraženi koronavirusom.

'Imamo 26 primarnih kontakata među zdravstvenim djelatnicima, oni su trenutačno u samoizolaciji te su dobili rješenja od sanitarnih inspektora. Popisani su i kontakti onih s kojima su došli u dodir i oni su stavljeni u samoizolaciju. Među kontaktima ima sigurno više od 60 osoba, koji su pod epidemiološkim nadzorom u samoizolaciji', istaknuo je Arapović.

Dodao je kako je u srijedu testirano 10 osoba koje su bile u kontaktu s oboljelima, a u pitanju su supružnici i rodilja, koja je u međuvremenu rodila i testovi su pokazali da je novorođenče negativno na COVID-19. Dr. Arapović naveo je kako treba očekivati još slučajeva oboljelih od koronavirusa te pozvao na pribranost. Upozorio je štetnost panike, pogotovo među zdravstvenim djelatnicima i medicinskim osobljem.

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije otvorilo je u srijedu istragu o tome je li pacijent mimo propisanog postupka u ponedjeljak primljen na odjel za plućne bolesti SKB-a u Mostaru, čime je ugrozio živote pacijenata i zaposlenika ove bolnice.

  • +2
Koronavirus u Sarajevu Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL