ubrzano širenje

Kronologija epidemije: Pogledajte kako raste krivulja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj

19.03.2020 u 11:53

Bionic
Reading

Prema posljednjim informacijama, koje je objavio ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade u četvrtak, u Hrvatskoj su 102 osobe zaražene koronavirusom. Dok smo u početku epidemije koronavirusa, koja je u Hrvatsku službeno stigla 25. veljače, kad je bolest detektirana kod mladića koji je nekoliko dana prije boravio u Milanu u Italiji, bilježili tek po slučaj ili dva na dan, posljednjih dana ubrzava se širenje zaraze

Dan nakon dolaska koronavirusa u Hrvatsku potvrđena su dva nova slučaja: brat blizanac prvoga pacijenta primljen je u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, dok je muškarac koji je radio u Parmi hospitaliziran u Rijeci. Do 29. veljače bilo je sedam potvrđenih slučajeva Covida-19, a svi su bili prisutni u Zagrebu i Rijeci te su prema službenim podacima bili bliski kontakti osoba koje su zarazu iz Italije donijele u Hrvatsku.

Prvi veći skok zabilježen je 12. ožujka, kad je prijavljeno osam novih slučajeva. Tri su bila usko povezana s riječkim pacijentima. Druga dvojica putovala su iz Austrije i Njemačke u Zagreb. Prvi slučaj virusa potvrđen je u Sisku. Pacijent je iz Mošćenice i radio je u Italiji. U Puli su zabilježena još dva slučaja, oba 'uvezena' iz Italije. Tog dana stigla je i dobra vijest jer je izliječen prvi hrvatski pacijent od koronavirusa. Riječ je bratu blizancu hrvatskoga nultog pacijenta.

Dosad najveći skok broja zaraženih u jednom danu dogodio se jučer, 18. ožujka, kad je zabilježeno 20 novih oboljelih. Toga dana zabilježen je i prvi slučaj zaraze u Dalmaciji, dijelu zemlje koji je dosad bio pošteđen širenja bolesti, a zabilježena je i prva smrt bolesnika koji je imao koronavirus iako još nije potvrđeno da je ta bolest uzrokovala smrt.

U četvrtak je već prijepodne zabilježeno 13 novih slučajeva zaraze i trenutno Hrvatska broji 102 oboljela od koronavirusa, od čega se pet osoba oporavilo od te bolesti. Virus se u četvrtak proširio i na sam jug Hrvatske jer su prvi slučajevi zabilježeni u Splitu i Dubrovniku.

  • +19
Zagreb: Nakon novih odluka Kriznog stožera ulice su puste Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL