pozitivni koraci

Blinken razgovarao s čelnikom Azerbajdžana, pozdravlja oslobađanje 17 ratnih zarobljenika

10.10.2022 u 18:43

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken u ponedjeljak je razgovarao s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevom o "pozitivnim koracima" Azerbajdžana i Armenije prema postizanju mirovnog sporazuma, uključujući oslobađanje armenskih ratnih zarobljenika

Kako je objavio je američki State Department, Blinken je podsjetio na nedavne izravne razgovore između čelnika dviju zemalja i ministara vanjskih poslova i pozdravio puštanje 17 ratnih zarobljenika. Pozvao je predsjednika Alijeva da nastavi s "vremenski ograničenim i mjerljivim koracima potpore mirovnom procesu".

Blinken je ponovio potporu SAD-a jasnom razgraničenju na granicama, prometnim vezama, pronalasku i identifikaciji nestalih osoba, povratku zatočenika i drugim pitanjima.

"Istaknuo je važnost rasprava o pravima i sigurnosti za stanovnike Gorskog Karabaha i potrebu da obje strane održe prekid vatre i usredotoče se na dogovoreni sporazum kao jedini put do trajnog mira", navodi se u priopćenju.

Armenija i Azerbajdžan u petak su pristali na civilnu misiju Europske unije duž granice između zemalja, gdje je u najgorim sukobima između dviju bivših sovjetskih država od 2020. krajem prošlog mjeseca ubijeno više od 200 ljudi.