IZVJEŠĆE OECD-A

Blago posustajanje njemačke ekonomije, Japan u padu

11.08.2014 u 16:00

Bionic
Reading

Rast u većini najrazvijenijih zemalja svijeta stabilan je iako Njemačka i Japan pokazuju znakove posustajanja, izvijestila je danas u najnovijem izvješću Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD)

Vodeći ekonomski pokazatelj za 33 članice OECD-a, kreiran da signalizira promjene u trendovima, ostao je u lipnju nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 100,5 bodova. Njegova vrijednost nije se promijenila od veljače.

Rezultat pokazuje da je tempo rasta u skupini članica OECD-a u cjelini stabilan, ističe se u izvješću te međunarodne organizacije.

Izgledi za SAD također su stabilni, uz vrijednost odgovarajućeg indeksa također od 100,5 bodova. Stabilnost se očituje i u slučaju eurozone čiji se indeks zadržao na 101 bodu.

Naznake posustajanja pojavile su se u Njemačkoj gdje je pokazatelj u lipnju kliznuo na 100,2 boda, sa svibanjska 100,4 boda. Pad je zabilježio i Japan, i to sa 100,4 na 100,1 bod.

Italija pak bilježi bolji tempo rasta, uz rast OECD-ovog pokazatelja u lipnju na 101,7 bodova, sa svibanjskih 101,6 bodova.

Među vodećim gospodarstvima u nastajanju Kina je bilježila nepromijenjenu vrijednost pokazatelja a blago su se poboljšali izgledi za rast indijskog i ruskog gospodarstva.