nije ponudio dokaze

Bivši šef američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti: Covid je pobjegao iz laboratorija u Kini

26.03.2021 u 14:40

Bionic
Reading

Robert Redfield, bivši ravnatelj američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), izjavio je za CNN kako vjeruje da je ishodište pandemije Covida-19 u laboratoriju u Kini. Riječ je o kontroverznoj teoriji koja se već pojavljivala, a koju je iznio bez dokaza

'Ako smijem pogoditi, virus se počeo širiti negdje u rujnu, listopadu u Wuhanu', kazao je Redfield u isječku iz dokumentarnog filma koji je emitiran u petak na CNN-u. Ogradio se rekavši da je to samo njegovo mišljenje i da mu je sada dopušteno imati mišljenja.

Redfield, virolog koji je predvodio CDC pod bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, izjavio je kako smatra da virus potječe iz laboratorija u Kini i da je 'pobjegao' iz njega, što se nije nužno dogodilo namjerno.

Ne postoje jasni dokazi koji bi poduprli teoriju 'curenja iz laboratorija' iako je ona stalno prisutna u teorijama zavjera i nagađanjima, uključujući neke Trumpove izjave. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) takvu je mogućnost nazvala 'iznimno malo vjerojatnom'.

'Drugi ljudi ne vjeruju u to. To je u redu. Znanost će na kraju shvatiti. Nije neobično za respiratorne patogene na kojima se radi u laboratoriju da se njima zarazi laboratorijski djelatnik', kazao je Redfield.

Ekipa Svjetske zdravstvene organizacije koja istražuje porijeklo koronavirusa u Wuhanu u Kini uskoro bi trebala objaviti izvješće o svojim nalazima, ali već je incident vezan za laboratorij odbačen kao vjerojatna opcija.

Najvjerojatniji uzroci pojave koronavirusa među ljudima su prijenos putem posredničke vrste životinjskog domaćina ili putem trgovine zamrznutim proizvodima. Tim je također istraživao izravan prijenos sa životinjskog rezervoara na čovjeka.

Početkom veljače stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije Peter Ben Embarek izjavio je kako je ekipa koja istražuje porijeklo koronavirusa u Wuhanu otkrila dva scenarija koja su najvjerojatnije uzrokovala prijenos Covida-19 na ljudsku populaciju.

'Naši početni nalazi sugeriraju kako je uvođenje putem posredničke vrste domaćina najvjerojatniji put i opcija koja će zahtijevati više studija te konkretnija ciljana istraživanja', kazao je Embarek na tiskovnoj konferenciji. Dodao je kako je vjerojatna i mogućnost prijenosa putem trgovine zamrznutim proizvodima.

Embarek je također ukazao na još dvije hipoteze koje je tim ispitivao dok je istraživao porijeklo virusa.

Jedna hipoteza bila je 'izravno prelijevanje zoonoza', što znači izravan prijenos iz rezervoara životinja na čovjeka.

'Hipoteza izravnog prelijevanja iz originalnog izvora u ljudsku populaciju mogući je put i također daje preporuku za buduće studije', kazao je.

Četvrta hipoteza bila je mogućnost incidenta vezanog uz laboratorij, ali to je najmanje vjerojatno od četiri teorije uzročnika pojave virusa među ljudima.

U međuvremenu, kineski dužnosnici i državni mediji promicali su neutemeljenu, takozvanu teoriju 'višestrukog podrijetla', sugerirajući kako je pandemija možda započela na različitim lokacijama diljem svijeta, čak i u američkom vojnom laboratoriju.