sada ih je 4

Kina odobrila još dva domaća cjepiva protiv covida-19; jedno je iz Wuhana

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 25.02.2021 17:44
  • Objavljeno 25.02.2021 u 17:44
Kina, ilustrativna fotografija

Kina, ilustrativna fotografija

Izvor: EPA / Autor: ALEX PLAVEVSKI

Kineski regulator za medicinske proizvode rekao je u četvrtak da je odobrio još dva cjepiva protiv covida-19 za javnu upotrebu, čime je broj cjepiva proizvedenih u zemlji narastao na četiri

Dva nova cjepiva proizveli su CanSino Biologics Inc (CanSinoBIO) i Institut za biološke proizvode iz Wuhana, pridružena kompanija Kineske nacionalne farmaceutske grupe (Sinopharm).

Cjepiva se pridružuju onome koje je proizveo Sinovac Biotech, a koje je odobreno ranije ovaj mjesec i onome od Sinopharma iz Pekinga koje je odobreno prošle godine.

Prije formalnog odobrenja za širu javnu upotrebu od Nacionalne uprave za medicinske proizvode, milijuni doza dvaju Sinopharmovih cjepiva i Sinovacovog cjepiva distribuirani su preko kineskog programa za cijepljenje. Program cilja odabrane skupine ljudi koje su suočene s većim rizikom od zaraze.

Vojno osoblje dalo je cjepivu CanSinoBIO zeleno svjetlo za upotrebu.

Dosad, Kina nije odobrila cjepiva protiv covida-19 koje su razvile zapadnjačke farmaceutske kompanije.

Četiri odobrena kineska cjepiva mogu se čuvati na normalnim temperaturama u zamrzivačima - što je potencijalna prodajna prednost u manje bogatim zemljama koje mogu imati poteškoće čuvanja Pfizerovog i Moderninog cjepiva koje zahtijeva puno niže temperature i trajnije čuvanje.

Sve tri kompanije su osigurale sporazume o opskrbi u inozemstvu, a Kina je donirala cjepiva Sinopharma iz Pekinga nekolicini zemalja. Kina izvozi cjepiva u 27 zemalja i besplatne doze daje u 53 zemlje, rekao je u utorak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Privremeni rezultati posljednje faze velikih ispitivanja pokazali su da je Sinopharmovo cjepivo iz Wuhana 71.25 posto efikasno protiv zaraze uzrokovane koronavirusom, što je niža efikasnost od cjepiva iz Pekinga koja uz sličnu tehnologiju iznosi 79.34 posto, prema priopćenjima kompanija.

Sinovac kaže da je treća faza testiranja u Brazilu pokazala da je cjepivo 50.65 posto efikasno protiv covida-19, dok je testiranje na ljudima u Turskoj pokazalo stopu efikasnosti od 91.25 posto.

CanSinoBIO kaže da se cjepivo pokazalo 68.83 posto efikasnim u prevenciji simptomatičnih covid-19 slučajeva dva tjedna nakon prve doze cjepiva, prema trenutnim podacima, dok je stopa pala na 65.28 posto četiri tjedna nakon jedne doze cjepiva.

Detaljni podaci koji objašnjavaju ove brojke tek će biti dostupni javnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!