suđenje nekadašnjoj županici

Bivši savjetnici Marine Lovrić Merzel koji su dobivali pet tisuća kuna svjedočili o sastancima u 'kancelarijici'

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 21.05.2019 16:37
  • Objavljeno 21.05.2019 u 16:37
Marina Lovrić Merzel

Marina Lovrić Merzel

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Svjedočenjem troje savjetnika bivše sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel čije je savjetničke usluge, po tvrdnjama tužiteljstva, neosnovano honorirala jer su za te poslove već primali plaću nastavljeno je suđenje nekadašnjoj SDP-ovo političarki optuženoj i za primanje mita, pranje novca, preplaćivanje zgrade za Hitnu pomoć i trošenje javnog novca na privatne zabave

Bivši predsjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke Županije iz redova HSP-a od 2013. do 2015. godine, Željko Sodlo, potvrdio je na sudu da ga je Lovrić Merzel imenovala članom svojeg savjeta za hrvatske branitelje te da je za to primao naknadu od pet tisuća kuna mjesečno.

'Savjet nije bio radno tijelo skupštine, već županice, a ona je kao nositeljica izvršne vlasti imala ovlast imenovati svoje savjetnike', izjavio je nekadašnji član skupštinskih odbora za društvene djelatnosti i izbori imenovanja.

Soldo je istaknuo da on, kao član HSP-a, u Skupštini i izvan nje nije surađivao sa SDP-om, već je to činio isključivo sa županicom. 'Suradnja je bila na obostranu korist jer je u toj suradnji ostvaren niz projekata', kazao je Soldo dodajući da su se članovi savjeta sastajali sa županicom dvaput mjesečno u 'kancelarijici' te da su na sastanke pozivani telefonom. 'Nismo imali dnevni red sastanka te nismo vodili zapisnike, već samo osobne bilješke', zaključio je Soldo.

Pored njega, svjedočili su nekadašnji županičini savjetnici Juraj Lisak i Milena Pavković Novotny iz SDP-a.

Bivšoj županici stavlja se na teret da je od poduzetnika Željka Žužića krajem kolovoza 2011. uzela 100.000 eura mita kako bi mu, bez obzira na druge zainteresirane kupce, osigurala stjecanje poslovnih udjela u tvrtki Ceste Sisak, koje je prethodno Županijska skupština odlučila prodati. Primanje mita pokušala je potom prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njezina suoptuženog nećaka Dalibora Rožankovića, koji je znao da je novac stečen korupcijom.

Nastavak suđenja Marini Lovrić Merzel

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjević

Lovrić Merzel također je, po Uskokovim sumnjama, suprotno odluci županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na drugoj lokaciji poduzela sve kako bi osigurala da po znatno višoj cijeni kupi nekretninu od suoptuženog Brenarda Popeca.

Preplaćena neadekvatna nekretnina, ručkovi i proslave na trošak županije

Prostor na kojem je bio auto salon, po tvrdnjama tužiteljstva, osim što je bio preplaćen, nije bio adekvatan za potrebe zavoda pa je županija, nakon zaključivanja ugovora o kupoprodaji nekretnine za 9,8 milijuna kuna, za dodatne radove na prenamjeni platila oko 1,4 milijuna kuna. Pritom je na ime razlike između plaćene i stvarne vrijednosti nekretnine Popecevoj tvrtki pribavljena korist od oko 4,1 milijun kuna, dok je županija oštećena za 5,6 milijuna kuna.

Bivšu županicu Uskok tereti i zbog neosnovanog plaćanja savjetnika, odnosno da je od lipnja 2009. do travnja 2014. donijela više odluka o imenovanju članova Savjeta županice, za što im je isplaćivana mjesečna naknada od 5000 kuna neto, iako su oni za te poslove primali plaću, čime je županijski proračun oštećen za više od šest milijuna kuna.

Osim toga, Lovrić Merzel je s vijećnicima, prijateljima i rodbinski povezanim osobama zaključivala ugovore o djelu, iako je znala da se ugovoreni poslovi i usluge neće izvršavati jer Županija za njihovo obavljanje nije imala nikakve potrebe. Tim osobama je pribavljena korist od ukupno oko 360.000 kuna, dok je županija oštećena za oko 673.000 kuna.

Uskok sumnja i da je županija po nalogu bivše županice od 2005. do kraja 2013. u više navrata plaćala troškove jela i pića na raznim sastancima, privatnim ručkovima i proslavama rođendana te troškove nabave prehrambenih artikala za privatne potrebe, čime joj je pribavljena korist od oko 60.000 kuna, dok je županija oštećena za 326.000 kuna. Terete ju i da je od 2005. do 2013. službenim karticama plaćala privatne troškove hrane, pića i goriva, čime je županiju oštetila za 165.000 kuna.

Nakon odbijanja nagodbe Uskoka sa Žužićem novo suđenje pred izmijenjenim vijećem

Optužnica protiv Lovrić Merzel potvrđena je još krajem 2015. no početak suđenja odgađan je nekoliko puta jer je tadašnji sudac Ivan Turudić odbijao prihvatiti nagodbu Uskoka sa suokrivljenim poduzetnikom Željkom Žužićem, koji je još 2016. priznao da je bivšoj županici dao 100.000 eura mita.

Nakon što se sudac Turudić povukao iz postupka suđenje je u rujnu 2018. formalno krenulo ispočetka pred novim sudskim vijećem kojim predsjeda Vjeran Blažeković, a optuženi su još jednom odbacili Uskokove optužbe za korupciju.

Uskokovom optužnicom su uz Lovrić Merzel i Žužića, obuhvaćeni predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji navodno iznad cijene prodao zgradu za Hitnu pomoć, nećak Marine Lovrić Merzel Dalibor Rožanković i bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić, koji se poput Žužića također nagodio s tužiteljstvom.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!