UŽASI NA PODRUČJU ČAPLJINE

Bivši pripadnici HVO-a i policije uhićeni zbog zločina nad Bošnjacima

11.06.2015 u 14:10

Bionic
Reading

Četvorica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i civilne policije Herceg-Bosne uhićena su u četvrtak po nalogu tužiteljstva BiH pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad bošnjačkim civilima na području Čapljine, izvijestili su iz tužiteljstva i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Uhićeni su Nikola Zovko (57), Petar Krndelj (51), Krešo Raič (59) i Ivica Čutura (51).

Tužiteljstvo tereti Čuturu da je tijekom srpnja 1993. u Čapljini protupravno uhitio nekolio bošnjačkih civila koji su potom zatočeni u logoru 'Gabela'.

Za Zovka, ratnog načelnika u policijskoj postaji u Čapljini, Krndelja koji je tamo bio zapovjednik i Rajiča kao zapovjednika voda vojne policije HVO navedeno je da su postupali protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Tereti ih se da su zajedno s drugim pripadnicima civilne i vojne policije zarobili tri nenaoružana civila bošnjačke nacionalnosti i potom ih ubili.

Također su teško ozljedili i zarobili još jednog Bošnjaka koji je odveden u policijsku postaju u Čapljini gdje je zlostavljan, navodi tužiteljstvo.