Ma Ying-jeou

Bivši predsjednik Tajvana u povijesnom posjetu Kini

20.03.2023 u 09:02

Bionic
Reading

Bivši tajvanski predsjednik Ma Ying-jeou otputovat će sljedeći tjedan u Kinu i tako postati prvi bivši ili sadašnji tajvanski čelnik koji je posjetio tu zemlju

Maovo putovanje najavljeno je usred povećanih napetosti između Kine i Tajvana koji ima neovisnu vladu od 1949.

Kina taj demokratski otok smatra dijelom svog teritorija.

Najavljujući posjet, Hsiao Hsu-tsen, direktor Zaklade za kulturu i obrazovanje Ma Ying-jeou, rekao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak da nema planova da Ma posjeti Peking.

Ma će predvoditi delegaciju bivših vladinih dužnosnika i studenata i posjetiti nekoliko kineskih gradova, uključujući Nanjing, Wuhan, Changsha, Chongqing i Šangaj.

Također bi štovao svoje pretke u provinciji Hunan tijekom nadolazećeg Festivala čišćenja grobova.

Tajvanska vladajuća Demokratska progresivna stranka (DPP) u ponedjeljak je kritizirala Maove planove i rekla da taj potez nije u skladu s javnom voljom i nacionalnim interesima Tajvana.

Tajvanski predsjednički ured objavio je u ponedjeljak u priopćenju da bi se Ma trebao ponašati u skladu s nacionalnim interesima Tajvana, te odražavati osjećaje tajvanskog naroda tijekom putovanja.

Ma, iz oporbene Kineske nacionalističke stranke (KMT), bio je na čelu Tajvana od 2008. do 2016. Pod njegovom upravom, dvije strane Tajvanskog tjesnaca imale su relativno dobre odnose. Krajem 2015. Ma se sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u Singapuru.

Kina je prekinula svu komunikaciju s vodstvom Tajvana u lipnju 2016., mjesec dana nakon što je predsjednica Tsai Ing-wen iz vladajućeg DPP-a preuzela dužnost.

Ma bi trebao otputovati u Kinu 27. ožujka na 12-dnevno putovanje.