obnova ratne mornarice

Britanija stala Kini na žulj: Odobrila veći izvoz dijelova za podmornice u Tajvan

13.03.2023 u 18:21

Bionic
Reading

Britanija je prošle godine odobrila značajno povećanje izvoza dijelova i tehnologije za podmornice u Tajvan, dok ta zemlja obnavlja svoju ratnu mornaricu, što je potez koji bi mogao utjecati na britanske veze s Kinom

Vrijednost dozvola što ih je britanska vlada odobrila tvrtkama za izvoz u Tajvan u prvih devet mjeseci 2022. iznosila je rekordnih 167 milijuna funta, prema podacima o izvoznim dozvolama britanske vlade. Reutersova analiza podataka pokazala je da je to više nego u svih prethodnih šest godina.

Peking smatra Tajvan dijelom Kine i žestoko se protivi bilo kakvom stranom upletanju u ta pitanja, jer smatra da se na taj način podupire želja Tajvana da ga se prizna kao suverenu državu.

Kad je Reuters iznio brojke kineskome ministarstvu vanjskih poslova, njihov je predstavnik odgovorio: "Ako je istina, riječ je o ozbiljnome kršenju načela o 'jednoj Kini'. Potkopava suverenitet i sigurnosne interese Kine, kao i mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu.”

Britanija nema službene diplomatske odnose s Tajvanom, ali s tom zemljom održava gospodarske i trgovinske veze, a u Taipeiju postoji de facto britansko veleposlanstvo.

Britanska vlada je u ponedjeljak najavila povećana izdvajanja za obranu, predstavljajući novosti u svojim obrambenim, sigurnosnim i vanjskopolitičkim prioritetima. London je istaknuo da se planira "uhvatiti u koštac s novim prijetnjama" koje stižu iz Kine i iz Rusije.

Predstavljajući politički dokument, britanski premijer Rishi Sunak je rekao da je agresivniji stav Kine u Južnome kineskom moru i u Tajvanskom tjesnacu među pitanjima “koja prijete svijetu, a definiraju ih opasnosti, neredi i podjele, kao i međunarodni poredak koji bi mogao pogodovati autoritarizmu".