PRIJATELJ FISCHLER

Bivši povjerenik EU-a posjetio Sanadera u Remetincu

12.09.2011 u 11:14

Bionic
Reading

Austrijski političar Franz Fischler i bivši povjerenik EU za poljoprivredu posjetio je danas u zatvoru Remetinec bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera i objasnio da je riječ o osobnom prijateljskom posjetu

Fichler je u zatvor u Remetincu došao u pratnji jedne od Sanaderovih braniteljica Jadranke Sloković, a kod pritvorenog bivšeg premijera zadržali su se oko sat i pol, nakon čega je austrijski političar novinarima kazao da je prijatelj sa Sanaderom i u dobrim i u lošim vremenima te da je do posjeta došlo na njegovu inicijativu. Kazao je da mu je na dar donio knjige te da su razgovarali o osobnim odnosima, Sanaderovim iskustvima i očekivanjima, obitelji, kao i o nekim stvarima iz zajedničke povijesti.


Fischler je rekao da Sanader izgleda zdravo, da je 'mentalno očito vrlo snažan, u pozitivnom rasploženju i u dobroj formi'. Istaknuo je da Sanader vjeruje kako je apsolutno nedužan te da očekuje pošteno suđenje. Naglasio je da je po međunarodnim standardima svatko nevin do presude suda.

Na upit hoće li ponovno doći u posjetu i očekuje li pošteno suđenje Sanaderu odgovorio je potvrdno, naglasivši da je to izuzetno važno ne samo za Sanadera već i za Hrvatsku i Europsku uniju. Podsjetivši na pristupne pregovore Hrvatske i EU oko pravosuđa dodao je da je ovo dobra prilika da Hrvatska pokaže koliko je dobar njezin pravosudni sustav.

Inače, Franz Fischler je do pred kraj ljeta prošle godine savjetovao hrvatsku vladu u pitanjima poljoprivrede. No, nakon što je viđen sa Sanaderom na Europaforumu u austrijskom Alpbachu Hrvatska je, tvrdi on, prekinula suradnju s njegovom tvrtkom 'Franz Fischler Consult' koja savjetuje zemlje jugoistočne Europe. Forum u sklopu kojega je Sanader održao predavanje ostao je zapažen po njegovom odgovoru na novinarski upit o njegovoj povezanosti s aferom Hypo – 'psi laju, a karavane prolaze'.

Sanaderova odvjetnica Sloković rekla je da je u braniteljski tim ušla prošlog tjedna, a upitana o iskazu bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević o 'crnim fondovima HDZ-a' rekla je da to još nije došlo na red. 'Mi nismo dnevni komentatori dnevnih komentatora, mi radimo svoj posao, a to je u ovom trenutku odgovor na optužnicu', rekla je Sloković.

Sanadera je USKOK nedavno optužio za ratno profiterstvo. Tereti ga se da je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova zlouporabio položaj i ovlasti, nezakonito uzevši proviziju od austrijske Hypo banke za zajam koji je dogovarao u ime Hrvatske.