Karlo Starčević i Ante Dabo

Bivši operni pjevač i pivar drže političke ključeve Like: Hoće li im HDZ ipak dati ponudu koja se ne odbija?

11.03.2019 u 15:21

Bionic
Reading

Prijevremeni izbori za Skupštinu Ličko-senjske županije formalizirali su podjelu tamošnjeg HDZ-a na 'pravi' i Milinovićev, odnosno prvi put doveli do situacije da će za formiranje većine biti potrebno koaliranje. U kuloarima se šuška o mogućnosti suradnje upravo HDZ-a sa županom Darkom Milinovićem jer nikome od njih trenutno ne odgovaraju novi izbori, ali bi HDZ tri ruke koje mu nedostaju možda lakše mogao pronaći ili u HSP-u ili u Nezavisnoj listi 'Bura promjena'

Nositelji tih dviju lista, gradonačelnici Gospića Karlo Starčević i Novalje Ante Dabo, tako su naglo dobili na cijeni. Darko Milinović prvome je arhetipski neprijatelj i s njim teško može surađivati u bilo kakvoj kombinaciji, a drugi se navodno nadao upravo Milinovićevu uspjehu kako bi mu zakrpao većinu i tako potpuno odvojio Liku od (službenog) HDZ-a, koji je prozvao 'rušilačkim'.

Za Starčevića se znalo daleko prije nego što će ući u političke vode: radi se o vlasniku pivovare Ličanka, poznate po proizvodnji Velebitskog piva, osnovane nakon što se početkom devedesetih vratio iz Njemačke i sudjelovao u Domovinskom ratu. Prije dvije godine kao friški predsjednik HSP-a iznenađujuće je pobijedio na lokalnim izborima i osvojio Gospić, čime je zaokružio proces u kojemu je Milinovićev HDZ vladao županijom - ali je izgubio vlast u svim većim gradovima. Ondje je friški gradonačelnik navodno zatekao financijski kolaps, odnosno preko 20 milijuna kuna dugova koje je većinom sanirao, a raskinuo je i šezdesetak ugovora koji su bili 'nepotrebni i štetni', pa su mu nedjeljni izbori poslužili i kao test podrške birača. U samom Gospiću HSP-ova lista dobila je najveći broj glasova, pa se čini da i dalje ne stoji loše. Zahvalio je narodu te slavio uz glazbu, piće i bakljadu.

Šira javnost mahom pamti Starčevića po njegovu ispadu u doba najveće ekspanzije njegova Velebitskog piva, koje je u jednom trenutku diktiralo trendove u segmentu tržišta: kada je od jedne udruge iz Velike Gorice dobio zamolbu za sponzorstvom nad festivalom mladih alternativaca - tada vjernih konzumenata tog proizvoda - odgovorio je pismom u šokantnom tonu.

'Poštovana, puno hvala na Vašoj ponudi. Moje pitanje je tko je počeo sa pedofilijom i homoseksualizmom. Pankeri i rokeri. Da li Vi ovo nama podmećete ili stvarno ne znate da nije poželjno vuku ostaviti ovce na čuvanje. Mislim da je previše humanitarnih organizacija u Hrvatskoj koje rastaču to jadno nacionalno biće u ime nečega. Mislim da sam Vam sve rekao. S poštovanjem, Karlo Starčević', stajalo je u njegovu odgovoru. Nakon toga uslijedio je niz javnih poziva na bojkot Velebitskog piva.

  • +12
Karlo Starčević Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Koncem prošle godine Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa protiv gospićkog gradonačelnika pokrenulo je postupak jer u svojoj imovinskoj kartici nije pravilno naveo nekretnine i pokretnine koje posjeduje, niti način njihova stjecanja, ali i zato što nakon stupanja na dužnost nije prenio upravljačka prava nad svojim tvrtkama - nastavio je biti direktor u jednoj i prokurist u drugoj. Kažnjen je s pet tisuća kuna, no svejedno je odbio provesti odluku Povjerenstva.

>>> Lički pivar pobijedio ličkog ministra Milinovića

'Odgovorio sam im da ni mrtav neću prenijeti upravljačka prava nekome koji će čuvati dva puža, pa će mu jedan pobjeći. Ja sam sve to bez lipe poticaja napravio, tvornicu na svojoj ledini s infrastrukturom, ni od koga nisam dobio kune, kamoli od Republike Hrvatske, kojoj sam puno dao u životu. Eto, mi smo u obitelji izračunali da smo u ovih 20 godina na uvoz robe, strojeva i carine, PDV-a, trošarina i doprinosa i ostalih davanja dali RH preko 200 milijuna kuna. I sad sam ja u sukobu interesa, ma dajte! Ako to nije put revitalizacije ruralnih prostora, ja moram pitati te ljude – što su oni učinili u svom životu? Ja sam donio u Hrvatsku iz Njemačke 7,5 milijuna maraka, a ostalo je sve moj rad i rad moje obitelji', objašnjavao je u medijima. Kazao je i da kao gradonačelnik prima 'volontersku naknadu' u iznosu od 7700 kuna, od čega polovicu navodno prosljeđuje za stipendiranje studenata. Ne koristi službeni automobil ili mobitel.

  • +21
Karlo Starčević na izborima u Gospiću Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

'Je li i to problem? Zašto se niste zapjenili kada je Karlo Starčević donio odluku da neće primiti nijednu dnevnicu za svoja službena putovanja i do sada nije nalio ni decilitar goriva u svoj privatni auto. Nisu li ovo nova mjerila humane politike u Hrvatskoj ili je i ovo sukob interesa?', upitao se Starčević.

Drugi bitan igrač u Lici gradonačelnik je Novalje na Pagu Ante Dabo (54), bivši sjemeništarac i nekadašnji operni pjevač u HNK-u Rijeka. Punih dvadeset godina bio je gradski službenik, da bi 2013. godine izašao na izbore i osvojio vlast, a četiri godine kasnije i drugi mandat. Novalja, koja je nevjerojatnim teritorijalnim ustrojem države s polovicom otoka Paga spojena s Likom umjesto sa Zadrom, predstavlja se kao jedna od najbogatijih hrvatskih sredina: u gradski proračun slijeva se oko 13.700 kuna po stanovniku, desetak puta više nego u Metkoviću i Lepoglavi.

  • +7
Ante Dabo Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Dakako, najveći dio turističkih prihoda dolazi od čuvene plaže Zrće, koja je prije dvije godine odlukom županije dodijeljena u 20-godišnju koncesiju tvrtkama povezanima s jednim od vođa braniteljskih prosvjeda u Savskoj ulici u Zagrebu, Josipom Klemmom. Dabo je zatražio nadzor nad natječajem jer je tvrdio da je odlukom o koncesiji prejudicirana namjena prostora, premda je za to prethodno trebao biti usvojen urbanistički plan uređenja. Predao je tužbu i na tome je sve stalo, a slučaj je potonuo u anonimnost.

>>> Ante Dabo molio da ga vrate u HDZ, Visoki časni sud ga bezuvjetno odbio

U svibnju 2016. godine Ante Dabo priključio se Mostu nezavisnih lista, oduševivši se tom inicijativom jer je i sam imao velikih problema s HDZ-om i SDP-om: dvije velike stranke u Novalji su prešutno koalirale i pokušavale rušiti njegov proračun. U manje od dvije godine oduševljenje je splasnulo, navodno kada je iz Mosta zamoljen da se i formalno učlani u ovu stranku. 'Po meni je samo osnivanje stranke, poput Mosta, negacija nezavisnosti. Razišao sam se s njima, ali i dalje imam dobre kontakte iako me neki optužuju da sam ih izdao', kazao je tom prilikom. Istovremeno se priključio Udruzi nezavisnih, platformi koju je osnovao bivši Mostov strateg Ivica Relković, koja je okupila četrdesetak nezavisnih gradonačelnika i načelnika. Radi se o šarolikom društvu čiji je cilj navodno okupljanje zbog snažnijeg nastupa u razgovorima s državnom vlasti i institucijama. Dabo je izabran i za predsjedajućeg u ovoj udruzi.

>>> Pitali smo stručnjake što misle o izbornom potencijalu 'Mosta 2'

Na redovnim izborima u Ličko-senjskoj županiji dvojac Starčević-Dabo nastupio je zajednički te su širom platformom ostvarili glavni cilj - uklonili HDZ s vlasti u nizu ličkih gradova. U Županijskoj skupštini njegovi vijećnici ipak su podržali prošlogodišnji proračun, kada HDZ-u i Milinoviću dodatni glasovi nisu bili potrebni, a protivili su se i rušenju proračuna za ovu godinu. U predizbornoj kampanji župana Darka Milinovića proglasio je sukrivcem za loše stanje u Lici, no još kritičniji bio je prema HDZ-u, stranci kojoj zamjera 'neutaživu žeđ za dominacijom i želju da bude apsolutni gospodar Like', kontrolu nad svim društvenim ustanovama i ponašanje 'poput velikog gazde'.

Nedjeljnim izborima postignut je barem jedan zajednički cilj Starčevića i Dabe: u Ličko-senjskoj županiji napokon je ukinut jednostranački sistem. A slijede pregovori, politička kombinatorika…