ODMETNIK IZ NOVALJE

Ante Dabo molio da ga vrate u HDZ, Visoki časni sud ga bezuvjetno odbio

26.06.2015 u 20:49

Bionic
Reading

Sadašnji gradonačelnik Grada Novalje Ante Dabo, koji je bez odobrenja stranke kojoj je pripadao (HDZ), pobijedio na prošlim izborima kao nezavisni kandidat, odlukom časnog suda HDZ-a Ličko senjske županije bezuvjetno je izbačen iz stranke 2013. godine. Postavši gradonačelnik Grada Novalje, Ante Dabo obratio se Visokom časnom sudu HDZ-a sa zahtjevom da mu se odobri ponovno učlanjenje u tu stranku. Odbijen je bezvjetno

Dok se političke stranke pripremaju za parlamentarne izbore, pomalo je neobično zazvučala informacija da se HDZ odrekao čovjeka koji bi im nominalno 'donio' još jedan grad. No, Visoki časni sud Hrvatske demokratske zajednice, razmatrajući zahtjev Ante Dabe na 9. Sjednici održanoj 03. lipnja  donio je rješenje po kojem mu se uskraćuje suglasnost za ponovnim učlanjenjem u HDZ.

'Temeljem članka 13. stavka 1., članstvo u HDZ-u prestaje kandidiranjem na izborima bez suglasnosti stranke. Na posljednjim lokalnim izborima održanim 2013. godine, Ante Dabo kandidirao se bez suglasnosti stranke na nezavisnoj listi, nakon čega je Gradski odbor HDZ-a Grada Novalje pokrenuo postupak za njegovo bezuvjetno isključenje iz HDZ-a. Časni sud HDZ-a Ličko senjske županije, na sjednici održanoj 07. svibnja 2013. godine donio je odluku o bezuvjetnom isključenju Ante Dabe iz članstva HDZ-a na koju se on nije žalio', stoji u uvodu odluke HDZ-a.

Prema Postupovniku HDZ-a, Visoki časni sud na sjednici prosuđuje opravdanost davanja suglasnosti na primanje u HDZ osobe koja je istupila iz HDZ-a. Suglasnost Visokog časnog suda ne obvezuje odgovarajuće organizacije HDZ-a da postupe sukladno navedenoj odluci, ali odluke Visokog časnog suda predstavljaju formalnu pretpostavku razmatranju svakog od pojedinačnih zahtjeva za opetovanim učlanjenjem od strane odgovarajuće organizacije HDZ-a. Odluku časnog suda o ovom predmetu sud dostavlja podnositelju zahtjeva i odgovarajućem tijelu HDZ-a i na nju nije dopušten priziv.

Gradonačelnik Novalje Anto Dabo na upit tportala kako komentira činjenicu da mu je uskraćeno ponovno učlanjenje u HDZ, kazao je da potpuno razumije procese koji se odvijaju u HDZ-u i da dolazi vrijeme izbora, te da sada ne želi komentirati ovu situaciju.

'Ne želim za sada izlaziti u javnost s nikakvim izjavama, dozvolimo da prođe određeno, kratko vrijeme, pa ću vam onda dati svoju izjavu. Za sada se suzdržavam od komentara', kazao je gradonačelnik Novalje, dok iz HDZ-a još nismo dobili komentar ove odluke.

Ante Dabo je na mjesto novaljskog gradonačelnika došao pobijedivši prezimenjaka Ivana Dabu, najdugovječnijeg HDZ-ovog gradonačelnika. Ivan Dabo kojeg su sugrađani prozvali Napoleonom, spremao se šesti put zaredom sjesti u čelnu fotelju grada Novalje. Ali Ante Dabo, iako dugogodišnji HDZ-ovac, na izbore je izašao samostalno i pobijedio.  Pobjednik se i maniri svog prethodnika tada prozvao Sulejmanom Veličanstvenim, a svog protivnika nazvao je Ibrahimom.

Široj javnosti postao je poznat kada je prošlog ljeta uveo mjere 'turističkog bontona'. Turistima je zabranio golotinju i hodanje bez majice po gradu Novalji. Tvrdi da su te mjere imale odličan učinak, iako komunalni redari nisu ispisali mnogo kazni. U Novalji je prošlog ljeta bilo 17 komunalnih redara, od kojih su četiri stalno zaposlena, a za dodatnih 13 imali su čak četiri natječaja, jer su tražili 'odgovorne osobe koje znaju odlično komunicirati sa stranim gostima'.

'Kazne nisu tako strašne, tisuću kuna, odnosno 500 ako se plati odmah. No, morate biti samo pravični i dosljedni', rekao je prošle godine za tportal gradonačelnik Novalje, koji je na ulice tog grada po vlastitom sudu vratio ćudoređe, ali nije sebe uspio vratiti u HDZ. Za sada.