DABO PROTIV DABE

Nakon 20 godina srušen 'novaljski Sulejman' koji je stvorio Zrće

03.06.2013 u 16:08

Bionic
Reading

Ivan Dabo Đono, najdugovječniji HDZ-ov gradonačelnik koji je nakon ovih izbora planirao šesti put sjesti u čelnu fotelju grada Novalje, izgubio je izbore od prezimenjaka Ante Dabe koji je, iako dugogodišnji HDZ-ovac, na izbore izašao samostalno i pobijedio Đonu kojeg vole zvati Napoleonom. On se sam prozvao Sulejmanom Veličanstvenim, a svog protivnika nazvao je Ibrahimom

Vladavinu Ivana Dabe dugu dvadeset godina jučer su prekinuli građani Novalje na Pagu, u čijoj se neposrednoj blizini smjestila parijanerska meka Zrće. Ante je osvojio 53,49 posto, a Ivan, kao kandidat HDZ-a, HSLS-a i HSU-a 45,37 posto glasova.

Upravo je Zrće jedan od razloga ove dramatične smjene vlasti u Novalji. Ivan Dabo zaslužan za nevjerojatan bum noćnog života na Zrću koje je postalo svjetski poznata destinacija, a mnogi su mu prigovarali da se cijeli fenomen odvija bez nadzora te kako je izmaknuo kontroli. Dvojica dugogodišnjih bliskih suradnika (naime, Ante Dabo bio je kroz sve Đonijeve mandate tajnik Grada Novalje) sukobila su se upravo zbog prostornog plana koji gradska opozicija na čelu s SDP-om nije željela prihvatiti.


Upravo se neobuzdani koncept Zrća trebao prošle godine naći i na referendumu na kojem bi građani Novalje odlučivali žele li i dalje takav turizam ili ne. Naime, žalili su se da im zbog najezde mladih neobuzdanih gostiju odlaze obiteljski gosti i koncept obiteljskog smještaja čija je cijena znatno pala, a prigovarali su i zbog buke te horda mladih koji nakon tulumarenja na Zrću pijani i goli hodaju centrom mjesta.

Urbanistički plan uređenja Zrća koji je gurao Ivan Dabo u izglasavanju nije prošao, no do referenduma isto tako nikada nije došlo.

Vidjet ćemo samo što Ante Dabo planira napraviti s ovom hit destinacijom.