kolinda grabar kitarović

Bivša predsjednica i dalje ima policijsku zaštitu, no razlog je tajan

04.04.2023 u 21:11

Bionic
Reading

Dvojica policajaca ne odvajaju se od bivše predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović. Čuvaju nju, ali ne i članove njezine uže obitelji

Dok nitko službeno o razlozima zbog kojih je bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i dalje štićena osoba, ne želi pred kamerama, iz Ministarstva unutarnjih poslova za Dnevnik Nove TV su odgovorili: 'Bio je to prijedlog Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija. Vlada je odobrila'. Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila je rekao kako se 'ne radi uvijek o tome da je nekome život ugrožen, pa da se osobu štiti'.

'Možda bi bio netko vrijeđan, možda napadan. Možda doveden u situaciju u koju bivši dužnosnik takvog ranga ne bi smio biti doveden', pojasnio je.

  • +4
Kolinda Grabar-Kitarović Izvor: Profimedia / Autor: ANP / ddp USA / Profimedia

Odluku kojom joj je policijska zaštita produljena u više navrata i treću godinu otkad nije na predsjedničkoj funkciji - čelni čovjek Sabora Gordan Jandroković ne propituje. Svojevremeno je Grabar Kitarović govorila kako 'to nije tako glamourozno kako izgleda jer svaki puta kada želite izići na kavu, kod prijatelja, na večeru, morate pozvati osiguranje da dođe po vas'.

Bez Ureda nakon mandata je ostao bivši predsjednik Stjepan Mesić, ali se nije odrekao tjelohranitelja. S druge strane, bivši predsjednik Ivo Josipović nije tražio Ured, već se vratio na svoje staro radno mjesto na Pravnom fakultetu, a nije tražio ni policijsko osiguranje. Plaće, dnevnice, smještaj, avionske karte... O troškovima svojih djelatnika koji se penju do nekoliko stotina tisuća eura - MUP ne želi javno.