SUVLASNIK AZIMUTA:

'Biskup se obrušio i na Terraneo, i danas Terranea nema'

25.08.2014 u 19:29

Bionic
Reading

Šibenski klub Azimut je i ne htijući postao tema dana u hrvatskoj javnosti i medijima, a nakon nedavnog incidenta s privođenjem dva suvlasnika kluba u zgradu policije. Zato smo danas u podne obišli klub u kojem bi se večeras trebao održati i mirni prosvjed zbog posljednjih nemilih događaja

U podne na Rivi u Šibeniku je bila mirna i ugodna atmosfera, a ležerno je bilo i u štekatu u blizini šibenske katedrale i zgrade Biskupije. Gosti nisu imali posebnu potrebu komentirati događaje oko kluba, a nekoliko mladih gošći iz Engleske nam je samo reklo da im je ugodno sjediti u hladovini čekajući prvu jutarnju kavu u lijepom klubu.


U klubu smo vidjeli jednog od suvlasnika Đorđa Katalinića kojeg smo malo kasnije zamolili i za kraći razgovor. Prije toga, on je bio zauzet razgovorom s jednom gospođom koju smo, ne želeći ih ometati, pristojno pitali radi li možda i ona za neki medij, no ona je odgovorila da je ona tu službeno.

Bilo nam je jasno da je u pitanju neka od državnih institucija, inspekcija ili nešto slično. To smo pokušali i doznati predstavivši se gospođi, no ona je odbila mogućnost da nam kaže koju instituciju ona predstavlja. 'Ja vama ne moram reći tko sam ja i što radim ovdje', hladno je odgovorila predstavnica jedne hrvatske institucije koja je za svoj posao plaćena iz sredstava proračuna.

Nismo dalje inzistirali na tom dijalogu, važnije nam je bilo razgovarati s Katalinićem kojemu nismo htjeli navaliti dodatne probleme na vrat.

Što planirate ovih dana raditi vezano za situaciju u kojoj ste se zatekli?

Pa ništa posebno, planiramo raditi u okviru dozvola i zakona koji je na snazi, što znači, mi imamo potrebne dozvole za program i satnicu i mi ne možemo izvan toga, mi se držimo postojećeg dogovora i važećeg zakona.

Koliko nedavni incident s privođenjem ima veze s time i s pritiscima na vaš klub?

Treba izolirati taj incident u kojem je policajac apsolutno prekoračio svoje ovlasti, nisu ovo više drugovi i socijalizam, ajmo svi u stan'cu, u ovoj zemlji sada ipak postoji neki zakon. Policajac nije bio na visini zadatka, a to nema puno veze sa širom pričom oko našeg kluba i pritiska koji na nas vrši šibenski biskup Ivas.

Zašto se digla ovakva orkestrirana hajka na vas?

Mi smo se ni krivi ni dužni našli u unakrsnoj vatri lokalne i državne politike. Naš program i klub smo profilirali za vrijeme prošle vlasti u Šibeniku, kada je grad vodila politička opcija sa SDP-om na čelu. Sada gradom vlada HDZ i treba sve promijeniti, pa i ono što je bilo dobro. Pritom mislim na naš program koji smo sami izgurali bez vanjskog financiranja i pomoći. Nas ne zanima ni SDP ni HDZ, nas zanima naš posao, naše ulaganje i poslovanje. Ne želimo da se preko naših leđa vode politički obračuni. Znate kako je bilo prošlih godina, crveni su se borili protiv crnih ili crni protiv crvenih, a sada su to sve plavi, plavi protiv plavih, nema tu politike i ideologije, to su samo dvije suprotstavljene političke elite.

Gdje se tu uklapa šibenski biskup koji je, rekao bih, podlo iskoristio svoj društveni i politički utjecaj za obračun s vama?

To ste vi rekli da se ponio podlo, a ne ja. A biskupu ovo nije prvi takav istup, to je počelo još 2011. godine s prvim Terraneom na koji se on obrušio. Rezultat ste vidjeli ovo ljeto, Terranea više nema, a što će biti dogodine, tko zna...

Što mislite, kako će završiti ova priča i kome najviše smetate?

Pa, iskreno, ne znam, mi bismo željeli nastaviti raditi svoj posao, mi smo poslovni ljudi, imamo neke ugovore i dogovore kojih bi se svi trebali držati u ozbiljnoj pravnoj državi, ali ako nije tako, mi tu ne možemo puno učiniti. A šteta je, mi smo podigli razinu zabave i kulture u ovom gradu, nije bilo nijednog incidenta ili policijske intervencije. Mi smo sudjelovali u programima i akcijama i izvan ovoga kluba, na razini grada. A smetamo strukturama koje sve ovo što mi radimo rade lošije, ali su u to uključeni i novci i mi se nikako ne uklapamo u tu podjelu novca i uhodan sustav. Šteta!