ZATVOR GUANTANAMO

Bin Ladenov tjelohranitelj Rahabi ide na društvenu rehabilitaciju u Crnu Goru

23.06.2016 u 13:00

Bionic
Reading

U sklopu programa između SAD-a i njegovih saveznika, Crna Gora će uskoro radi njegove 'društvene rehabilitacije' iz Guantanama prihvatiti Jemenca koji je bio tjelohranitelj ubijenog čelnika Al-Kaide Osame bin Ladena

Kako je jutros priopćio Pentagon, Abdel Malik Ahmed Abdel Vahab Al Rahabi koji se u američkoj bazi na Kubi nalazi već 14 godina, idućih dana bit će transferiran u Crnu Goru, dodajući kako se Sjedinjene Države zahvaljuju crnogorskim vlastima na njihovoj 'humanoj gesti te želji da podrži američke napore u zatvaranju zatvora u Guantanamu'.


37-godišnji Al Rahabi, koji se u zatočeništvu nalazi od siječnja 2002., a uhićen je u Afganistanu zbog sumnje da je bio Osamin osobni čuvar. Također se navodi kako je stigao u Afganistan preko Al-Kaidinih veza u Jemenu, no protiv njega nisu dignute nikakve optužnice.

Američke vlasti su u prosincu pretprošle godine donijele mišljenje prema kojem Rahabi više nije sigurnosna prijetnja te je za njega preporučen transfer u neku od zemalja partnera radi 'društvene rehabilitacije', budući da, kako stoji u priopćenju, njegova domovina zbog građanskog rata nije sigurno konačno odredište.

Rahabiju će se u Crnoj Gori pridružiti supruga i djeca.

Crna Gora se, podsjetimo, u siječnju ove godine obvezala primiti još jednog jemenskog državljanina kojeg se sumnjičilo da je Al-Kaidin instruktor za eksplozive.

Inače, Pentagon podsjeća kako njihov boravak i resocijalizaciju plaća američka vlada.
417574,428747,426943,432914