TJELOHRANITELJ TVRDI

'Bin Laden se ubio, nisu ga ubili Amerikanci'

29.05.2013 u 14:36

Bionic
Reading

Osama bin Laden preduhitrio je američke specijalne jedinice i okončao život herojski - samoubojstvom, izjavio je Osamin osobni telohranitelj Abdul Fatah, javlja b92.net

Fatah je u intervjuu za list Ujedinjenih Arapskih Emirata Gulf News rekao da ga je na otkrivanje 'istine' o smrti njegovog bivšeg šefa 'terorista broj jedan' i nekadašnjeg lidera Al Kaide potaklo širenje, po njegovim riječima, lažnih verzija o njegovu uništenju koje vrše američke specijalne snage.

Tanjug prenosi Fatahovu izjavu da je Bin Laden izvršio samoubjstvo aktiviranjem 'pojasa šahida' ili 'samoubilačkog pojasa', koji nije skidao tijekom posljednjih 10 godina života, rekao je Fatah, nekadašnji vođa radikalne organizacije Islamski džihad u Egiptu i kasniji osobni telohranitelj Bin Ladena.

On je priznao da je u trenutku, kada su mu američke specijalne jedinice upale u kuću Osame bin Ladena već bio mrtav, raznesen u eksploziji.

Bin Laden je navodno izvršio samoubojstvo kako ga Amerikanci ne bi živog zarobili.

'Sahrana Bin Ladena u moru, o kojoj su nam mnogo govorili, bila je laž. Sam Barack Obama je lagao kada je o tome govorio. Istina je da se vođa Al Kaide raznio i tijelo mu je raznijeto na dijelove', rekao je Fatah i dodao da je Osama to učinio smišljeno kako bi lišio Amerikance mogućnosti da ga identificiraju.

Njegova priča proturječi onome što je američki ratni veteran pod pseudonimom Mark Oven, koji je bio jedan od prvih boraca koji su ušli na treći kat Bin Ladenovog skloništa u Abotabadu u Pakistanu, napisao u svojim memoarima 'Nimalo lak dan' (No Easy Day). On u toj knjizi govori kako je osobno ispalio metak u Bin Ladena dok je on ležao na podu.

Bin Ladenovo tijelo, kako je priopćio Washington, bilo je bačeno u more. Pojedinosti o tijeku operacije u Bin Ladenovoj kući vlasti SAD-a nikada nisu objavile. Nedavno se u američkom tisku pojavila još jedna verzija likvidacije Osame bin Ladena. Još jedan pripadnik američkih specijalnih snaga uzeo je na sebe odgovornost za ubojstvo vođe Al Kaide. Po njegovim riječima, on je osobno 'prosuo mozak' Bin Ladenu pucajući mu triput glavu.
Njegovu izjavu su doveli u sumnju anonimni predstavnici američkih specijalnih snaga naglasivši da su imali naređenje da uhvate tog terorista živog, što znači da mu nitko ne bi pucao u glavu.

Što se tiče verzije o herojskom samoubojstvu Bin Ladena, nju za sada u SAD-u nitko nije komentirao.