ISPORUKA IZ RIJEKE

Bin Laden još je 1986. u Zagrebu kupovao oružje

03.05.2011 u 08:46

Bionic
Reading

Večernji list prošle je godine objavio tajni dokument SDPR-a (Savezne direkcije za promet roba) iz 1986. u kojem se potvrđuje da je Osama bin Laden iste godine boravio u Zagrebu i Beogradu zbog kupnje oružja za 100 milijuna dolara

U dokumentu se do jučer najtraženijeg terorista današnjice opisuje kao 29-godišnjaka ugodne vanjštine i pristojna ponašanja koji se mladenačkom ideologijom i obiteljskim novcem zalagao za istrebljenje sovjetskih okupatora iz Afganistana. Dogovor s Bin Ladenom i Jugoslavijom bio je postignut nakon uplate 100 milijuna dolara u zagrebačkoj podružnici Beobanke.

Bin Ladenu je iz riječke luke do Karachija u Pakistanu, a odatle do Afganistana isporučeno sve najmodernije naoružanje koje je tražio. Također, za rata u BiH, Osama bin Laden je preko humanitarne organizacije Mowafak koja je djelovala u Zagrebu, a čiji je direktor bio Sudanac Al Obid, slao borce i novac za rat u BiH. U međuvremenu je Al Obid uhićen i odveden u zatvor u Guantanamu kao pripadnik Al-Kaide. Preko iste organizacije Bin Laden kupio je u zagrebačkom naselju Borovje šest stanova, kojima su danas vlasnici nepoznati.