partygate

Bila je gazdarica puba, neki kažu da zapravo upravlja Britanijom, a njeni memoari bili bi najsenzacionalniji - tko je Sue Gray, čije se ime u posljednjih nekoliko tjedana stalno spominje u Britaniji?

28.01.2022 u 22:23

Bionic
Reading

Možda je samo obična državna službenica, no Sue Gray u svojim rukama vjerojatno drži sudbinu britanskog premijera Borisa Johnsona, koji je posljednjih tjedana pod strašnim pritiskom oporbe, ali i članova svoje Konzervativne stranke zbog zabava za vrijeme lockdowna

Iako se gotovo svakih nekoliko dana pojavljuju nove informacije o nekoj od zabava organiziranih u rezidenciji britanskog premijera u Downing streetu za vrijeme lockdowna, svi ipak iščekuju da svoj izvještaj objavi Sue Gray. Ponajviše Torijevci, koji će na osnovu rezultata njenog izvještaja odlučiti hoće li tražiti da Boris Johnson odstupi s mjesta premijera ili ne.

Gotovo svi ovih dana spominju ime Sue Gray, a ona je na pravi pogled samo obična viša državna službenica zaposlena u Uredu vlade. Nakon što je u javnost iscurila informacija da se 20. svibnja 2020. u vrijeme strogo lockdowna održala zabava u rezidenciji i uredu premijera u Downing streetu, Sue Gray je dobila zadatak da istraži svoje šefove - ne samo Johnsona, nego i šefa državne službe Simona Casea, koji je odstupio od vođenja istrage nakon informacija da je zabava održana i u njegovom uredu.

Zadatak njene istrage nije utvrditi da li je došlo do kršenja epidemioloških mjera i pravila lockdowna, to trenutno istražuje britanska policija. Umjesto toga Sue Gray ima zadatak utvrditi činjenično što se dogodilo - da li je zabava u Downing streetu doista bilo, koja je bila priroda okupljanja, te treba li poduzeti pojedinačne disciplinske mjere.

Sue Gray državnoj se službi pridružila odmah nakon školovanja, još '70-ih godina i napredovala je sve do Ureda vlade, gdje je šest godina vodila vladin tim za ispravnost i etiku, koji pruža savjete vladinim odjelima o pitanjima etičkog standarda, piše BBC.

U svojim memoarima, bivši ministar iz redova liberalnih demokrata David Laws prisjeća se kako mu je kolega Oliver Letwin rekao: 'Trebalo mi je točno dvije godine prije nego što sam shvatio tko je taj koji vodi Britaniju. Našim velikim Ujedinjenim Kraljevstvom zapravo u potpunosti upravlja dama po imenu Sue Grey, šefica odjela za etiku ili nešto slično u Uredu vlade. Osim ako ona ne da odobrenje, stvari se jednostavno neće dogoditi.'

'Sue je tamo već toliko dugo da zna sve što je itko ikada pogriješio', rekla je za BBC 2017. Polly Mackenzie, bivša posebna savjetnica u Uredu vlade.

  • +8
Downing street 10 Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

O značaju Sue Gray u britanskim vladama govorio je i bivši šef državne službe Gus O'Donnell. 'Ako postoji ijedna osoba u državnoj službi koja bi mogla napisati svoje memoare, njezini bi bili najvrjedniji, najneprocjenjiviji i najsenzacionalniji. Vrlo sam uvjeren da takvi memoari ipak nikada neće biti napisani - njezine će tajne otići s njom u grob', kazao je.

Iako je zaposlenica vlade, Sue Gray već ima iskustvo istraga ponašanja bivših ministara. Tako je 2017. jedna od njenih istraga rezultirala ostavkom Damiena Greena, ministra u vladi Therese May, za koje se utvrdilo da je dao 'netočne izjave' o pornografiji koja je pronađena na njegovom uredskom računalu u 2008.

Istraživala je i optužbe o seksualnom uznemiravanju novinarke Kate Maltby od strane jednog ministra. Sue Gray zaključila je da su optužbe 'uvjerljive'.

U tijeku svoje karijere, nakon 20 godina provedenih u Uredu vlade, napustila je taj posao i otišla raditi u odjel za financije u vladi Sjeverne Irske. Tamo se prijavila i za posao šefa državne službe Sjeverne Irske no posao nije dobila. Tada je kazala da je 'razočarana što nije dobila vrhunski posao' i sugerirala da ga možda nije dobila jer su je doživili kao 'ometača'.

  • +8
Boris Johnson Izvor: EPA / Autor: JULIEN WARNAND

Na posao u Uredu vlade vratila se prošle godine i radila je na pitanjima vezanim uz Uniju i Ustav. Iako je gotovo cijelu karijeru provela u državnoj službi, krajem '80-ih napravila je pauzu kako bi vodila sjevernoirski pub Cove Bar, zajedno sa svojim mužemn country pjevačem Billom Conlonom. 'Sviđalo mi se to, voljela sam to u to vrijeme, nikad to više ne bih ponovila', kazala je o svojoj karijeri u pubu.

Međutim, to iskustvo moglo bi joj pomoći u aktualnoj istrazi o Johnsonovim zabavama. Kako je jedan obiteljski prijatelj rekao za britanske medije: 'Ako gazdarica puba ne zna što je zabava, tko će?'