REGIONALNA SURADNJA

BiH predlaže izbjegavanje usporednih istraga

06.10.2011 u 17:45

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Bariša Čolak najavio je u četvrtak kako će pravosudnim tijelima država u okružju biti ponuđen na potpisivanje posebni protokol kojim bi se regulirala suradnja u procesuiranju slučajeva ratnih zločina i organiziranog kriminala

U izjavi novinarima u Sarajevu, gdje se pod pokroviteljstvom misije OESS-a u BiH održava dvodnevna konferencija o suradnji pravosudnih tijela država jugoistočne Europe u kaznenim predmetima, Čolak je istaknuo kako očekuje da će potpisivanje protokola o suradnji i razmjeni informacija među pravosudnim tijelima otkloniti brojne poteškoće kakve se sada javljaju.

'Čvrsto vjerujem da ćemo u budućnosti izbjeći mogućnost paralelnih istraga ili nepotrebnih raspisivanja tjeralica čega je, na žalost, u prošlosti bilo i što je stvaralo određene tenzije i što treba izbjeći a dobrom suradnjom, po mom sudu, to se može postići', kazao je Čolak.

Predsjednica Suda BiH Medžida Kreso objasnila je kako je upravo bosanskohercegovačka strana ponudila tekst nacrta protokola.

'Time bi se uspostavili jednostavni i konkretni mehanizmi suradnje', kazala je Kreso.

Ona nije komentirala pojedinačne odredbe predloženog protokola, objašnjavajući kako se o tekstu razgovara, a u slučaju postizanja suglasnosti on bi mogao biti potpisan do okončanja konferencije predviđenog za petak.

Hrvatska je na sarajevskoj konferenciji zastupljena na razini zamjenika predsjednika vrhovnog suda i zamjenika glavnog državnog odvjetnika.