kaznena prijava

Bidenov sin Hunter optužen za neplaćanje poreza, prijeti mu 17 godina zatvora

08.12.2023 u 07:26

Bionic
Reading

Sin američkog predsjednika Joea Bidena, Hunter, suočen je s novim kaznenim prijavama zbog neplaćanja najmanje 1,4 milijuna dolara poreza, u vremenu dok je trošio milijune na raskošan život.

Prema optužnici podignutoj na okružnom sudu u središnjoj Kaliforniji, optužen je za tri kaznena i šest prekršajnih djela povezanih s porezom.

Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da je istraga u tijeku, a ako bude proglašen krivim po optužbama, prijeti mu do 17 godina zatvora.

Optužen je da od 2016. do 2019. nije platio najmanje 1,4 milijuna dolara saveznih poreza, dok je s druge strane potrošio milijune dolara na ekstravagantan životni stil.

U optužnici od četvrtka navodi se da je Hunter Biden "dobro zaradio" dok je bio član upravnih odbora ukrajinskog industrijskog konglomerata i kineskog fonda privatnog kapitala.

Ali, kako su mu se povećavali prihodi tako su mu rasli i rashodi. Samo u 2018. godini, navodi se u optužnici, potrošio je više od 1,8 milijuna dolara, no ništa od toga na plaćanje poreza.

Spominje se da je između ostalog novac trošio na drogu, eskort dame, luksuzne hotele, automobile i odjeću, a više od 70.000 dolara je izdvojio i za rehabilitaciju od ovisnosti.

I ranije je bio suočen s optužbama za utaju poreza, a u listopadu je na sudu u Delawareu rekao da se ne smatra krivim po optužnici da je lagao o svojoj upotrebi droge prilikom kupovanja pištolja.

  • +18
Hunter Biden Izvor: Profimedia / Autor: Greg Nash/The Hill/Pool / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Hunter Biden česta je tema u medijima zbog svoje ovisnosti i ekscesnog ponašanja poput brze vožnje ili curenja fotografija na kojima je gol ili konzumira drogu, a u fokusu je bio i njegov angažman u ukrajinskoj energetskoj tvrtki Burisma u vrijeme dok je njegov otac bio potpredsjednik SAD-a.

Bivši član uprave te tvrtke Devon Archer u kolovozu je u saslušanju u Kongresu rekao da je Hunter tada sugerirao "iluziju" pristupa moći, prenosi Reuters. Joe Biden je odbacio da je ikad iskoristio svoj položaj kako bi pomogao svom sinu.