objavljeni dokumenti

Bidenov pas Commander ugrizao agente Tajne službe najmanje 24 puta

22.02.2024 u 11:41

Bionic
Reading

Pas Commander američkog predsjednika Joea Bidena ugrizao je agente Tajne službe najmanje 24 puta, pokazuju novi dokumenti koje u četvrtak prenosi BBC

Zapisi službi pokazuju koliki je kaos njemački ovčar izazvao za predsjednikove tjelohranitelje, piše britanski medij. Dokumenti su putem prava na informiranje objavljeni na internetu s cenzuriranim imenima kako bi se zaštitili identiteti agenata i njihovih sigurnosnih strategija. Oni pokazuju da se između listopada 2022. i srpnja 2023. dogodilo najmanje 24 incidenta u kojima je predsjednikov ljubimac ugrizao agente, za zglobove, podlaktice, laktove, strukove, prsa, bedra i ramena.

Ti zapisi ne sadržavaju sve Commanderove napade jer se odnose samo na agente Tajne službe, ne i na druge zaposlenike Bijele kuće. Commander je napustio Bijelu kuću u listopadu prošle godine, tjedan dana nakon što je jedan agent zatražio liječničku pomoć zbog ugriza. Prethodni incident u lipnju s „dubokim ugrizom” doveo je do šivanja podlaktice agenta. Krv na podu dijela Bijele kuće tada je na 20 minuta prekinula razgledavanje Istočnog krila te građevine, pokazuju dokumenti.

  • +6
Bidenov pas Commander Izvor: EPA / Autor: YURI GRIPAS / POOL

U srpnju je njemački ovčar pak za ruku ugrizao agenta koji je počeo „gubiti značajne količine krvi”, pokazuju dokumenti. Jedan od zaposlenika sigurnosnih službi napisao je kako zaštita Bidena i njegove obitelji mora biti „kreativna kako bi se zaštitili” i sami agenti. 

„Nedavni ugrizi primorali su nas da prilagodimo naše operativne taktike kad je Commander prisutan – molim vas dajte mu puno prostora”, napisao je agent.