SLUŽBENI POSJET VARŠAVI

Biden smiruje Poljake: Nema sporazuma s Rusijom

21.10.2009 u 11:59

Bionic
Reading

Američki potpredsjednik Joe Biden u srijedu je, tijekom boravka u Poljskoj pokušao uvjeriti Poljake i stanovnike ostalih država srednje Europe da Obamina administracija ne namjerava sklapati sporazume s Rusijom, koji bi mogli utjecati na njihovu sigurnost

VARŠAVA - Poljska i Češka Republika zabrinute su zbog odluke Obamine administracije o odbacivanju Bushova plana o postavljanju proturaketnoga štita koji bi služio kao zaštita od potencijalnih iranskih napada raketama dugog dometa. Rusija se oštro protivila tim planovima ističući da je to prijetnja njezinu strateškom nuklearnom potencijalu.

Biden, koji u srijedu boravi u posjetu Varšavi, trebao bi Poljacima predložiti mogućnost postavljanja kopnenih presretača SM-3 raketa kratkoga i raketa srednjeg dometa na njezinu teritoriju, u sklopu alternativnog plana o raketnoj obrani koji je Obama objelodanio prošli mjesec.

'Nismo ništa dogovarali s Rusima na štetu zemalja središnje Europe i ne namjeravamo potpisivati takve sporazume', rekao je Biden za poljski list Rzeczpospolita.

Biden će u sklopu turneje po zemljama srednje Europe posjetiti Češku i Rumunjsku. S češkim bi dužnosnicima trebao razgovarati o mogućnosti da Češka prihvati zapovjedne i kontrolne objekte novoga proturaketnog programa.