poruka kini

Biden se neće ispričavati za balon i srušit će svaki objekt koji prijeti SAD-u

16.02.2023 u 21:58

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da neće ispričavati zbog rušenja kineskog balona i učinit će tako sa svim letećim objektima koji će prijetiti sigurnosti Sjedinjenih Država, no ne želi novi hladni rat, poručio je u četvrtak i najavio sastanak s kineskim predsjednikom.

"Ne želimo novi hladni rat", poručio je američki predsjednik, citira Reuters do danas najopširniju Bidenovu izjavu o rušenju kineskog balona za koji Amerikanci kažu da je bio špijunski kao i rušenju tri neidentificirana leteća objekta koja su također srušili američki lovci.

"Ako neki leteći objekt prijeti sigurnosti Amerikanca, naredit ću da se sruši", rekao je Biden u izjavi koju je prenosila televizija, prvom obraćanju javnosti o tim incidentima na nebu iznad Sjeverne Amerike.

Biden nije naznačio kada će razgovarati sa Xijem no naglasio je da će Sjedinjene Države nastavati diplomatski razgovarati o tome s Kinom.

"Očekujem da ću s predsjednikom Xijem temeljito to razjasniti no neću se ispričavati zato što sam naredio rušenje balona", rekao je odgovarajući na pritužbe Pekinga.

Kina tvrdi da se radilo o civilnom balonu u znanstvene svrhe, zapravo o meteorološkom balonu, no Washington tvrdi da je to bio špijunski balon i da s stručnjaci pronašli ključnu elektroniku kao i velike dijelove strukture.

Zbog afere špijunskog balona američki državni tajnik Antony Blinken otkazao je već dogovoren posjet Pekingu.

Američki predsjednik do danas je dao vrlo malo javnih komentara o letećim objektima, no u četvrtak je prekinuo šutnju pošto su brojni zastupnici zatražili više informacija o incidentima koji danima pune medijski prostor u SAD-u.

  • +3
Ostaci srušenog kineskog balona Izvor: Profimedia / Autor: Petty Officer 1st Class Tyler Th / AFP / Profimedia

Američka obavještajna zajednica još pokušava doznati nešto više od tri neidentificirana leteća objekta od kojih je jedan srušen nad Aljaskom, drugi iznad Kanade, a treći je pao u jezero Huron. 

"Ne znamo još točno što su bila ta tri objekta, ali ništa za sada ne upućuje na to da su povezana s kineskim špijunskim programom balonima, ili da je riječ o letjelicama za izviđanje iz bilo koje druge zemlje", rekao je američki predsjednik. 

Biden je kazao i da su ti objekti mogli biti primijećeni upravo zbog pojačanog radarskog nadzora nakon rušenja kineskog balona.

Bijela kuća i stručnjaci sada pripremaju nove protokole o tome kako postupati u takvom slučaju, odnosno u kojim slučajevima odgovoriti projektilima na takvu letjelicu.

Obavještajna zajednica smatra kako su "velika vjerojatnost da su ti baloni povezani s privatnim tvrtkama, iz ustanova za rekreaciju ili istraživanje", rekao je Biden.