pomoć civilima

Biden s Netanyahuom i jordanskim kraljem o Gazi

08.12.2023 u 06:40

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je u odvojenim telefonskim razgovorima s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i jordanskim kraljem Abdullahom naglasio potrebu veće pomoći civilma u Gazi, objavila je Bijela kuća.

Biden je kao ključno apostrofirao potrebu zaštite civila i odvajanja stanovništva od Hamasa, što uključuje i koridore koji bi ljudima omogućili sigurno povlačenje iz područja koja su definirana kao mjesta ratnih sukobljavanja, priopćili su iz Bijele kuće.

Biden je izraelskom čelniku poručio da je "mnogo veća pomoć hitno potrebna". Položaj civila u Gazi u četvrtak je iznova problematizirao i američki državni tajnik Antony Blinken. Poručio je da i dalje postoji jaz između namjera Izraela da zaštiti civile i stvarnih rezultata na terenu u Gazi.

Washington o zaštiti civila redovito razgovara s Izraelom te ono ostaje imperativ, izjavio je Blinken na konferenciji za novinare u Washingtonu nakon sastanka s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Cameronom.

Izraelska vojska je u četvrtak u borbama protiv militanata Hamasa u najvećim gradovima Pojasa Gaze ostavila za sobom još stotine mrtvih Palestinaca, dok još gotovo dva milijuna raseljenih stanovnika Gaze traži sigurno utočište usred kritične nestašice hrane i skloništa, javlja Reuters.

Stanovnici su izvijestili o žestokim borbama koje se vode istočno od Khan Younisa, najvećeg grada na jugu Gaze, a palestinski zdravstveni dužnosnici rekli su da su tri stanovnika Gaze ubijena u izraelskom zračnom napadu na kuću u Deir Al-Balahu u središnjoj Gazi.