ozbiljno upozorenje

Bijela kuća Kongresu: Ne usvojite li zakon, Rusija bi mogla pobijediti

06.12.2023 u 10:04

Bionic
Reading

Paket od 60 milijardi dolara pomoći blokira republikanska većina u donjem domu Kongresa. Prioritet je zaštita granice s Meksikom

Nakon propale ukrajinske protuofenzive, Kijev je zadobio još jedan udarac. Prošlo je sedam tjedana otkako je američki predsjednik Biden zatražio odobravanje financijske pomoći Ukrajini u iznosu od 60 milijardi dolara, ali paket pomoći i dalje nije odobren. Osim rata između Izraela i Hamasa, Republikanska stranaka, koja ima većinu u Kongresu, smatra da je problem s migrantima na meksičkoj granici veća opasnost po SAD od rata u Ukrajini.

Bijela kuća izdala je ozbiljno upozorenje da će se povećati izgledi Rusije da pobijedi u skoro dvogodišnjem ratu ako američki Kongres do kraja godine ne usvoji zakon o nastavku financiranja ukrajinske obrane. U pismu čelnicima Predstavničkog doma i Senata, Bidenova administracija upozorila je da će izostanak financijske pomoći osakatiti ukrajinske napore na bojišnici. Izostanak pomoći SAD-a iduće godine također će istaknuti nedovoljna ulaganja Europske unije. Kijev bi mogao ostati bez znatne vojne potpore u prvih šest mjeseci 2024., prema jednom dužnosniku EU koji je razgovarao s The Independentom. Evidentno je da Ukrajina više ne uživa svesvrdnu podršku Zapada kao na početku invazije. Savjetnik šefa Ureda predsjednika Ukrajine Mykhailo Podolyak na društvenoj mreži X napisao je: "Sada su svi naši resursi usmjereni na povećanje domaće proizvodnje oružja".

Američka financijska pomoć Ukrajini sve rjeđa Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Predsjednik Biden je je tražio paket pomoći od gotovo 106 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i druge potrebe, ali je naišao na prepreku u Capitol Hillu, gdje postoji sve veći skepticizam oko veličine pomoći za Ukrajinu čak i kod Republikanaca koji inzistiraju na promjenama američko-meksičke granične politike kako bi se zaustavio sve veći protok migranata. Max Bergmann iz Centar za strateške i međunarodne studije rekao je: "Ako američka financijska pomoć prestane, mnogo će Ukrajinaca umrijeti i njihova sposobnost da se dalje bore bit će ozbiljno ugrožena."