udar iz sad-a

Jesu li Amerikanci digli ruke od Ukrajine? 'Biden se zaletio trpajući Izrael u isti paket'

07.12.2023 u 17:42

Bionic
Reading

Republikanci su u američkom Senatu blokirali paket nove sigurnosne pomoći Ukrajini i Izraelu, vrijedan milijarde eura. Oni i dalje ustraju na svojem zahtjevu za strožu kontrolu imigracije na granici SAD-a s Meksikom. Znači li to da su Amerikanci i službeno 'digli ruke' od Ukrajine ili je riječ samo o političkim prepucavanjima demokrata i republikanaca u američkom Senatu?

Za paket pomoći glasalo je 49, a 51 senator bio je protiv. Mjera vrijedna 110,5 milijardi dolara nije dobila potporu potrebnih 60 od sto članova Senata kako bi se otvorio put za početak rasprave. Republikanci su rekli da je ovakvo glasanje bilo bitno kako bi istaknuli svoj zahtjev za strožu imigracijsku politiku i kontrolu južne granice.

'Današnje glasanje je ono što je potrebno tako da demokratski čelnik prepozna da republikanci u Senatu misle ono što kažu. Onda glasajmo. I onda konačno počnimo ispunjavati prioritete američke nacionalne sigurnosti, uključujući ove kod kuće', rekao je čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell u govoru ranije u srijedu. No je li riječ samo o političkom prepucavanju demokrata i republikanaca ili su Amerikanci i službeno 'digli ruke' od Ukrajine?

'Ova odluka, koja dovodi u pitanje sudbinu Ukrajine, nije bez presedana', sažima Petar Popović, izvanredni profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti i stručnjak za međunarodne odnose. Objašnjava da je i Richard Nixon tijekom predsjedničke kampanje 1968. preko posrednika minirao gotovo postignut mirovni sporazum u Vijetnamu kako bi dobio izbore, čime je prolongirao rat za još tri godine.

'A budući da je Ukrajina u svakom pogledu manje važna Americi nego što je to onda bio Vijetnam, ovakav taktički potez republikanskih senatora ne treba čuditi', tumači Popović, napominjući da će 'pomoć ionako ići, ali po posebnim uvjetima i u drugačijem paketu'.

'Ako Trump pobijedi na izborima iduće godine, sumnjam da će doći do značajnijih promjena', mišljenja je ovaj stručnjak za međunarodne odnose. Kaže da je moguće čak i veće izdvajanje za pomoć, ali poslije izbora. Podsjeća da Trump u svom mandatu, unatoč optužbama da je u dosluhu s Moskvom, nije popravio odnose s Rusijom, nego je poduzimao još oštrije mjere sankcijama.

'Također, Trump je nastavio podržavati Ukrajinu u njenim ratnim naporima protiv odmetnutih proruskih regija. To je pokazao skandal krajem 2019., kada je podršku Zelenskom i daljnju pomoć uvjetovao informacijama koje bi inkriminirale Huntera Bidena, sina njegova političkog rivala i aktualnog predsjednika SAD-a Joea Bidena', tumači ovaj profesor te smatra da sadašnju odluku američkog Senata treba promatrati u kontekstu unutarnjih političkih prilika uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama iduće godine.

Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: KATERYNA KLOCHKO

'Bidenova administracija se očito preračunala kada je u paket za nacionalnu sigurnost, uz pomoć Ukrajini, uključila pomoć Izraelu, pretpostavljajući da republikanci ne bi ugrozili sigurnosnu potporu Izraelu', smatra Popović. Kaže da nezavidna situacija za Ukrajinu može značajno naškoditi Bidenovim izbornim izgledima, a pri tome republikanci iznose uvjerljive argumente prema kojima se čak 55 posto Amerikanaca protivi daljnjem izdvajanju sredstava za potporu toj zemlji u ratu s Rusima, a 51 ih posto vjeruje da je SAD već dao dovoljno, ali pravih rezultata nema, posebice u kontekstu debakla takozvane proljetne ofenzive.

'Sve više jačaju optužbe za korupciju protiv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog te da dobar dio sredstava za obranu nestane dolaskom u Ukrajinu itd.', zaključuje stručnjak za međunarodne odnose Popović.