novi paket pomoći

Biden potvrdio da se Ukrajini razmatra slanje borbenih vozila Bradley

05.01.2023 u 06:25

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu da se razmatra slanje oklopnih borbenih vozila Bradley u Ukrajinu, što je dio još jednog paketa pomoći u naoružanju, koji će biti objavljen idućih dana

"Da", odgovorio je Biden na pitanje je li ta opcija "na stolu".

Bradley je oklopno vozilo s moćnim naoružanjem, koji američka vojska koristi od sredine 1980-ih godina. Raspolaže s tisućama Bradleya, a neki od njih zasigurno bi pomogli Ukrajincima u borbi protiv ruske invazije.

Nije poznato koliko je Bradleya namijenjeno Ukrajini, no Sjedinjene Države pripremaju još jedan paket pomoći u naoružanju koji bi mogao biti objavljen sljedećih dana, piše Reuters, no koji i navodi da Bidenov potez, međutim, nije slanje tenkova Abrams, što su Ukrajinci tražili.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij nedavno je rekao u američkom Kongresu da deseci milijardi dolara pomoći koje je ta institucija odobrila za pomoć Ukrajini u borbi protiv ruske invazije nisu milosrđe, već ulaganje u globalnu sigurnost.

Naime, SAD je dosad poslao Kijevu pomoć u vrijednosti oko 21,3 milijarde dolara, a kako piše Reuters, u Ukrajinu stiže sve moćnije oružje.

U počecima su to između ostalog bili protuzračni sustavi Stinger, protutenkovske rakete Javelin, a kako je rat napredovao i potrebe Ukrajine se mijenjale, na red su došli i složeniji sustavi naoružanja, uključujući topničke raketne sustave visoke mobilnosti (HIMARS), kao i napredne sustave protuzračne obrane (NASAMS).

  • +6
Bradley Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Također, SAD su obećale da će Ukrajini poslati i Patriot, jedan od najnaprednijih američkih sustava protuzračne obrane. 

Reuters piše da američka vojska radi na "umirovljenju" flote Bradley, a s ciljem modernizacije, s industrijom surađuje na izradi zamjene.

Inače, hrvatska Vlada je krajem siječnja prošle godine prihvatila ponudu Vlade SAD-a o donaciji 89 borbenih vozila pješaštva Bradley te obnovi i dovođenju u operativno stanje 62 ta vozila. Kada se odbije američka donacija od 51,1 milijun dolara, Hrvatska će u razdoblju od 2023. do 2027. godine ta vozila platiti 145,3 milijuna dolara, objavljeno je tada.