rijedak susret

Biden o McConnellu: Ne slažemo se oko puno stvari, ali evo što je važno - on je čovjek od riječi

04.01.2023 u 21:56

Bionic
Reading

Demokratski predsjednik SAD-a Joe Biden i čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell u srijedu su u rijetkom zajedničkom nastupu na mostu u Kentuckyju poslali poruku zajedništva, u naznaci pristupa kojim Bijela kuća planira vladati u narednim mjesecima, nakon gubitka donjeg doma Kongresa

Dok tvrdolinijaški republikanci i dalje stvaraju previranja u Zastupničkom domu, blokirajući ostanak izabranog čelnika Kevina McCarthyja, Biden i čelnik republikanaca u gornjem domu pokazali su drugačiju sliku, što je upravo ono čemu se Bidenovi suradnici i saveznici nadaju nakon što su demokrati na izborima u studenome izgubili većinu u donjem domu.

"Ne slažemo se oko puno stvari, ali evo što je važno: on je čovjek od riječi", rekao je Biden o McConnellu.

  • +25
Demokratski predsjednik SAD-a Joe Biden i čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell Izvor: Profimedia / Autor: Michael Swensen / Getty images / Profimedia

"To šalje važnu poruku cijeloj zemlji: možemo raditi zajedno. Možemo dovršavati stvari. Možemo pokrenuti naciju naprijed ako samo malo odbacimo svoj ego i usredotočimo se na ono što je potrebno ovoj zemlji“, rekao je američki predsjednik. 

Biden i McConnell, obojica 80-godišnjaci, posjetili su most Brent Spence koji povezuje Kentucky, saveznu državu predvođenu republikancima, te Ohio, gdje vladaju demokrati.

Dvojac je tamo poslao poruku kako će sredstva zakona o infrastrukturi vrijednog 1 bilijun dolara, koji je Kongres usvojio dvostranačkom podrškom, biti iskorištena i za popravak tog prijelaza. 

Obojica političara imaju dobre razloge za zajedničko pojavljivanje. McConnell želi prikupiti zasluge za taj projekt u svom matičnom Kentuckyju, dok Biden želi na jasnom primjeru pokazati dobrobiti dvostranačke suradnje. 

"Zemlja treba vidjeti primjere poput ovog", rekao je McConnell o sporazumu o infrastrukturi, koji je nazvao "zakonodavnim čudom".