mladi u dugovima

Biden najavio djelomični oprost studentskih zajmova

24.08.2022 u 21:39

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden najavio je u srijedu djelomični otpis studentskih zajmova, što je potaknulo oštru raspravu u zemlji u kojoj godina studiranja može stajati više desetaka tisuća dolara

'U skladu s mojim predizbornim obećanjem, moja administracija donosi plan kojim će se radničkim obiteljima i srednjoj klasi omogućiti da predahnu u trenutku kada se pripremaju da u siječnju 2023. nastave vraćati savezne studentske zajmove', napisao je Biden na Twitteru.

Mjera, objavljena nepuna tri mjeseca prije izbora na sredini mandata, odnosi se na osobe koje zarađuju manje od 125.000 dolara na godinu, pokazuje grafikon uz predsjednikovu objavu. Do 10.000 dolara oprostit će se svima koji nisu primali saveznu stipendiju za podmirivanje troškova studiranja i do 20.000 dolara onima skromnijih mogućnosti koji ju primaju.

Plan je objavljen nakon višemjesečnog razmišljanja Bijele kuće o ovom pitanju koje je mučilo i prethodne vlade. Administracija se boji da bi mjera mogla potaknuti ionako veliku inflaciju.

Godina studiranja na američkim sveučilištima stoji od 10.000 do 70.000 dolara i mnogi mladi počinju život s golemim dugovima. Vlada procjenjuje da je prosječna zaduženost američkih mladih nakon stjecanja diplome 25.000 dolara i mnogima trebaju godine, pa i desetljeća da vrate dug.

Oko 45 milijuna korisnika zajmova u zemlji duguje ukupno 1.600 milijarda dolara, navodi Bijela kuća. Biden je ujedno rekao da će se moratorij na otplatu studentskih zajmova uveden tijekom pandemije covida-19, produljiti do kraja godine.