AMERIČKI POTPREDSJEDNIK

Biden: Hrvatska može postati energetsko središte

25.11.2014 u 09:14

Bionic
Reading

Američki potpredsjednik Joe Biden rekao je na energetskom i gospodarskom summitu Atlantskog vijeća u Istanbulu kako bi Hrvatska mogla postati regionalno energetsko središte, objavljeno je na internetskoj stranici Bijele kuće

'Hrvatska je jedna od zemalja koja ima potencijal postati regionalno energetsko središte', rekao je američki potpredsjednik u subotu u Istanbulu, dodajući da je to moguće ako Hrvatska 'sad pametno investira, s potporom EU i u suradnji sa svojim susjedima'.

Biden je podsjetio na poziv predsjednika Baracka Obame europskim čelnicima tijekom posjeta Poljskoj i Estoniji u rujnu, da prošire i razgranaju svoje energetske izvore i da međusobno surađuju. U tom kontekstu, Biden je spomenuo energetske potencijale nekih europskih zemalja, a među njima i Hrvatsku kao moguće energetsko središte.

Biden je u Istanbulu boravio od petka do nedjelje, a sa svojim je domaćinima razgovarao o stanju u Siriji i o pitanjima vezanima za borbu protiv džihadističke Islamske države. Istodobno je sudjelovao i na energetskom i gospodarskom summitu Atlantskog vijeća, pri čemu je upozorio na energetske izazove s kojima se susreće Europa ali i na potencijale koje, smatra on, europske zemlje mogu iskoristiti u prvom redu oslanjajući se na uzajamnu suradnju.