AMERIKA PONOVO NA BALKANU

Biden dolazi ukrotiti Dodika

19.05.2009 u 11:05

Bionic
Reading

Američki potpredsjednik Joe Biden mogao bi tijekom posjeta Sarajevu prenijeti važne poruke o istinskoj angažiranosti nove američke administracije na Balkanu, te dati snažnu potporu opstanku Bosne i Hercegovine i njezinu integriranju u Europsku uniju i NATO, ocjena je bosanskohercegovačkih medija u utorak.

Biden je u utorak ujutro doputovao u Sarajevo, a tijekom popodneva će razgovarati s čelnicima BiH i obratiti se parlamentu.

"Dnevni avaz" piše na naslovnici kako je rječ o "povijesnom posjetu", odnosno najznačajnijem takvom događaju još od 1999. godine kada je u BiH boravio tadašnji američki predsjednik Bill Clinton

Opisujući Bidena kao velikog prijatelja BiH, "Avaz" piše kako je posebice znakovito to što Biden u Sarajevo dolazi prije posjeta Beogradu i Prištini.

"Biden je u dogovoru s predsjednikom Barackom Obamom odlučio poslati signal temeljite promjene washingtonske politike prema Balkanu, koji se vraća među prioritete američke vanjske politike", piše "Avaz" te dodaje kako ne treba isključiti mogućnost da nakon ovog Bidenova posjeta Sjedinjene Države imenuju i posebnog izaslanika za Balkan.

"Oslobođenje" naglašava važnost Bidenovih odvojenih sastanaka s članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i premijerom RS-a Miloradom Dodikom, političarima od kojih umnogome ovisi dalji tijek reformi u BiH. što se tiče Dodika srbijanski mediji navode da će Biden u Beogradu u koji stiže nakon sarajeva od predsjednika Tadića zatražiti da obuzda Dodika i njegovu žestoku retoriku, a posebno prijetnje referedumom o odvajanju Republike Srpske od BiH.

Dodik je uoči Bidenova posjeta izjavio da mu namjerava prenijeti kako snažno podupire Daytonski sporazum, ali "onako kako je napisan, a ne kako ga se tumači" te da je na toj osnovi pripravan poduprti europsku perspektivu BiH.

Mediji u Republici Srpskoj također pridaju veliku važnost Bidenovu dolasku, ali i činjenici da je udruga koja okuplja razvojačene pripadnike vojske bosanskih Srba baš na dan posjeta američkog potpredsjednika odlučila u gradovima u RS-u organizirati mirne prosvjede. Predsjednik te udruge Pantelija Ćurguz izjavio je kako oni nemaju ništa protiv Bidena no žele iskoristiti priliku i upozoriti "na diskriminaciju nebošnjaka u BiH".