PAT POZICIJA

Biden bez rješenja za Irak

05.07.2010 u 22:45

Bionic
Reading

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden okončao je svoj posjet Iraku u ponedjeljak ne iznijevši plan koji bi potaknuo iračke čelnike da prevladaju razlike i krenu u sastavljanje vlade četiri mjeseca nakon izbora

Biden u razgovorima s premijerom Nurijem al-Malikijem, bivšim premijerom Ijadom Alavijem, koji je osvojio najviše glasova na izborima, i drugima nije iznosio prijedloge što je razočaralo one koji su se nadali da bi njegov posjet mogao pomoći u razrješenju postizborne pat-pozicije.

Na izborima 7. ožujka nitko pojedinačno nije osvojio dovoljan broj glasova što je dovelo do duge političke blokade. Razgovori o koaliciji mogli bi trajati još nekoliko mjeseci što bi Irak izložilo političkom vakuumu koji, iako izlazi iz razdoblja sektaškog rata, još s velikim naporima obuzdava upornu pobunu.

Neki sunitski političari su optužili SAD da ne čini dovoljno u podršci Alavijevom bloku, koji obuhvaća i sunite i šijite, da sastavi vladu.

Oni se također sumnjičavi da susjedni Iran želi vladu pod vodstvom šijita koja bi nastavila marginalizirati sunite koji su dominirali do pada Sadama Huseina.