SVIJET U SEDAM DANA

Bez zvjezdica, lavića i grbova; oni su na referendumu odlučili da na zastavi žele - kanabis!

11.03.2018 u 13:07

Bionic
Reading

Kim Jong-un šalje signale da želi pregovarati sa SAD-om oko obustave nuklearnog naoružanja. Britanci sumnjaju da Kremlj stoji iza trovanja ruskog špijuna i njegove kćeri. Računalna igra Arma-3 podmetnuta ruskim TV gledateljima kao stvarna akcija u Siriji. Tisuće stanovnika gradića Kanepi u Estoniji odlučili su da na svoju novu zeleno-bijelu zastavu stave list kanabisa. Donald Trump Meksikance naziva pogrdnim imenima, a vladaju Hollywoodom. O zanimljivim događajima iz svijeta čitajte u tjednom pregledu Davorke Grenac

'Kalifornijo, imamo problem', zaprijetio je prošle srijede državni tužitelj Jeff Sessions stigavši u glavni grad Sacramento da službeno objavi odluku ministarstva pravosuđa o podnošenju tužbe protiv ove savezne države zbog nepoštivanja imigracijske politike Trumpove administracije.

Tužba je stigla desetak dana nakon što je gradonačelnica Oaklanda upozorila građane na nadolazeću raciju, zahvaljujući čemu je 800 ljudi, mahom Meksikanaca, izbjeglo uhićenje, a 230 ih je završilo iza brave.

Tužbom se žele blokirati tri kalifornijska tzv. zakona o utočištu koji lokalnoj policiji ograničavaju suradnju s federalnim snagama u provođenju federalnog imigracijskog zakona. Čelnici gradova-utočišta time žele umanjiti strah od deportacije i razbijanja obitelji među imigrantima bez papira, kako bi ovi bili spremniji prijaviti zločine, koristiti zdravstvene i socijalne usluge i djecu slati u školu. Bijela kuća bjesni zbog 'opasnog i nezakonitog poništavanja saveznog zakona u pokušaju brisanja naših granica' te prijeti uskratom saveznih fondova.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'U vrijeme političkih previranja bez presedana Jeff Sessions dolazi u Kaliforniju da još dublje dijeli i polarizira Ameriku', tvita guverner 'najplavlje' savezne države Jerry Brown. 'Administracija je puna lažljivaca', izjavljuje Brown i državnom tužitelju poručuje Trumpovim jezikom: 'Jeff, takvi politički štosovi možda prolaze u Washingtonu, ali ne pale ovdje. Tužno!!!'

Igre oko zakona događale su se u vrijeme dok se holivudska elita trijeznila nakon oskarovskog slavlja i govora dobitnika dva zlatna kipića za režiju i najbolji film, fantastičnu bajku 'Oblik vode' Meksikanca Guillerma del Tora: 'Ja sam imigrant poput mnogih, mnogih od vas'...

I eto, Trump je Meksikance opisao kao 'dilere droge, kriminalce i silovatelje', a magazin Variety nudi alternativu: 'Vizionari, uzori, dobitnici Oscara.' Jer meksički imigranti u Holywoodu u zadnjih su pet godina četiri puta dobivali Oscare kao najbolji redatelji: Alfonso Cuarón za 'Gravitaciju' 2014., Alejandro G. Iñárritu za 'Birdmana' 2015. i 'Povratnika' 2016., a sada i Guillermo del Toro…

  • +13
Slavni na dodjeli Oscara Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zimske olimpijske igre daleko su iza nas. Norvežani su odnijeli kući rekordnih 39 od 102 medalje, a ne zna se što su kuhari njihova natjecateljskog tima - izgubljeni u prijevodu - napravili s 15.000 krivo naručenih jaja koja su im uredno dostavljena. No Igre će možda ostati više u sjećanju kao teren na kojem su po jajima tiho gazili Seul i Washington u pokušaju da urazume Pjongjang oko nuklearnog naoružanja. I možda je na pomolu korak naprijed, jer južnokorejski dužnosnici nakon posjeta Pjongjangu prenose izjavu Kim Jong-una da je njegova zemlja spremna započeti razgovore sa SAD-om o odustajanju od nuklearnog oružja. Donald Trump to oprezno pozdravlja kao 'mogući napredak', ali SAD u međuvremenu nameće nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog prošlogodišnjeg ubojstva Kimova polubrata Kim Jong-nama trovanjem u Kuala Lumpuru, za što misle da je maslo Pjongjanga.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson prijeti ozbiljnim mjerama Rusiji dokaže li se da je Kremlj organizirao pokušaj atentata trovanjem nepoznatim nervnim agensom bivšeg ruskog špijuna, 66-godišnjeg Sergeja Skripala i njegove 33-godišnje kćeri Julije u Salisburyju u južnoj Engleskoj. Oboje su u kritičnom stanju, zajedno s policajcem koji ih je prvi pronašao u besvjesnom stanju na klupi u jednom trgovačkom centru, a vlasti opetovano uvjeravaju građane koji su se toga dana zatekli na istom mjestu da nisu u opasnosti. Na slučaju rade stotine istražitelja, forenzičara, analitičara i obavještajaca.

Skripal je 2006. u Rusiji osuđen za veleizdaju zbog suradnje s M16, iste godine kada je drugi bivši ruski špijun Alexander Litvinenko otrovan radioaktivnim polonijem i na samrtnoj postelji za to optužio Vladimira Putina. Skripal je 2010. razmijenjen za jednog britanskog agenta i od tada je živio povučeno u Salisburyju, gdje mu je kći nedavno došla u posjet iz Moskve.

Kremlj se prošlog tjedna još jednom našao prozvanim. Istražna komisija UN-a za Siriju ukazala je na to da bi napadi na gusto naseljeno civilno područje u Atarebu kod Alepa ruskih zračnih snaga (13. studenoga) mogli predstavljati ratni zločin. Izvješće obuhvaća zadnjih osam mjeseci sukoba u Siriji i otkriva kako su sve zaraćene strane počinile nasilje i zločine, uključujući namjerne i neselektivne napade na civile i zaštićene objekte, izgladnjivanje, nezakonita zatočenja i korištenje kemijskog oružja.

  • +15
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

A na nedavnoj proslavi Dana oružanih snaga Rusije posebno je istaknuta žrtva Romana Filipova, poginulog pilota borbenog zrakoplova Su-25 prilikom akcije u Siriji početkom veljače. Vodeća TV mreža Первый канал (Prvi kanal) to je ilustrirala dramatičnom snimkom zračnog napada. No stvar je dospjela na društvene mreže na kojima su neki klinci odmah otkrili da nije riječ o originalnoj snimci, nego o taktičkoj računalnoj igri Arma-3. Gledatelji programa su 40,50-godišnji starci koji ne igraju Arma-3 pa nisu ni mogli uočiti podvalu, oglasio se jedan mladac.    

Europska unija je opet na kušnji. Prošle su godine za njezinu budućnost bili prijelomni izbori u Francuskoj i Njemačkoj, a prošle su to nedjelje bili oni u Italiji. U trećoj gospodarskoj i vojnoj sili, ne i vodećoj u EU, članici G7, no opterećenoj golemim javnim dugom i kaosom zbog stalnog priljeva imigranata iz Libije, najviše je glasova, čak 32,7 posto, otišlo populističkom Pokretu 5 zvjezdica, najsnažnijoj stranki u Italiji, nadmoćno više od onoga što je postigao francuski Nacionalni front i Alternativa za Njemačku.

  • +6
Opći izbori u Italiji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Francuska ministrica za jednakost spolova Marlene Schiappa prošlog ponedjeljka izjavila je da Francuska planira kao pravnu dob za pristanak na spolni odnos odrediti 15 godina starosti djeteta. Svaki odnos odrasle osobe i one mlađe od te dobi pravno se smatra silovanjem. Da bi nekoga optužili za silovanje osobe mlađe od 15 godina, tužitelji su do sada morali dokazivati da je spolni čin bio protiv djetetove volje. Promjene se događaju nakon što se zemlja digla na noge zbog dvije skandalozne presude kojima su oslobođena dvojica odraslih muškaraca (28-godišnjak i 30-godišnjak) optuženih za seks s 11-godišnjim djevojčicama, uz obrazloženje da žrtve nisu bile podvrgnute 'ograničenju, prijetnji, nasilju ili iznenađenju'.

Pravna dob za suglasnost u Europi varira od zemlje do zemlje. U Austriji, Njemačkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, BiH ili Srbiji iznosi 14 godina, 15 godina u Poljskoj, Danskoj, Islandu, Rumunjskoj, Sloveniji, Švedskoj, pa i Hrvatskoj, u Andori, Belgiji, Nizozemskoj ili Rusiji važi 16, na Cipru 17, a na Malti i u Turskoj 18 godina.

P.S. Nema zvjezdica, nema lavića, nema križića. Stanovnici gradića Kanepi u jugoistočnom dijelu Estonije odlučili su da na svoju novu zeleno-bijelu zastavu stave list kanabisa. Kanepi je nastao spajanjem tri manje općine tijekom prošlogodišnje državne upravne reforme i u siječnju održao referendum o izboru zastave, grba i loga. Rezultat: 12.000 glasova za list kanabisa, 3000 za neko drugo rješenje. Zašto? Pa Kanep na estonskom znači - kanabis. On je ilegalan u Estoniji, ali dugo se vremena koristi kao heraldički simbol. Zašto? O tome će povjesničari.