svađa oko carina

Pale dionice na Wall Streetu nakon što je Trumpa ostavio još jedan savjetnik

08.03.2018 u 10:48

Bionic
Reading

Trumpov glavni ekonomski savjetnik i čelnik Nacionalnog ekonomskog vijeća Gary Cohn podnio je ostavku zbog neslaganja s njegovom odlukom o uvođenju visokih carina na uvoz čelika i aluminija

Otkako je američki predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost prije nešto više od godinu dana, u njegovoj je administraciji zabilježen rekordan broj ostavki i otpuštanja.

Cohn je ulagao znatne napore da se Trump u posljednjem trenutku predomisli, ali nije uspio i predsjednik će spomenute namete uvesti idućih dana.

U priopćenju koje je objavila Bijela kuća, Cohn je izjavio da mu je 'bila čast služiti u ovoj administraciji i provoditi politike koje potiču rast za dobrobit američkog naroda'.

Pedesetsedmogodišnji bivši predsjednik banke Goldman-Sachs pomogao je Trumpu da provede svoje sveobuhvatne porezne reforme krajem prošle godine.

Trump je pohvalio Cohna unatoč neslaganju s njim i rekao da se istakao u služenju svojoj zemlji.

Ministar trgovine Wilbour Ross u srijedu je nakon ostavke Garyja Cohna izjavio da Sjedinjene Države ne žele trgovinski rat i da se o odluci o uvođenju poreza na uvoz aluminija i čelika prethodno 'zrelo razmislilo'.

  • +5
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kada je posrijedi Cohnova ostavka, ministar trgovine je izjavio da nije riječ o 'salonskoj revoluciji' te da je 'ekonomski savjetnik već neko vrijeme razmišljao o takvom potezu'.

Po pisanju medija, Ross i Trumpov savjetnik za trgovinska pitanja Peter Navarro odigrali su odlučujuću ulogu uvjerivši predsjednika da iznese informaciju o povećanju nameta, a da se o tome prethodno ne obavijesti Cohn.

'Neće to biti veliki trgovinski rat. O toj se zamisli prethodno zrelo razmislilo, a i o njezinoj primjeni', kazao je Ross.

U četvrtak su investitori na Wall Streetu reagirali na ostavku Garyja Cohna, zbog čega je došlo do pada vrijednosti dionica.