reakcija SLAVNOG FILOZOFA

Slavoj Žižek: Putin se pridružio dvojici luđaka, treba nam revolucija

06.03.2018 u 17:44

Bionic
Reading

Poznati slovenski filozof Slavoj Žižek u kolumni u britanskom listu Independent komentirao je izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina o nuklearnom naoružanju

Slavoj Žižek je podsjetio da je ruski predsjednik rekao da je Rusija najveća nuklearna sila na svijetu, da to nitko ne sluša, ali da bi trebalo.

'Da, trebamo slušati te riječi, ali trebamo ih slušati kao riječi jednog luđaka koji se pridružuje duetu dvojice već postojećih luđaka. Ne tako davno Kim Jong-un i Donald Trump su se natjecali oko gumbića za lansiranje nuklearnih raketa, a američki predsjednik je tvrdio da je 'njegov veći'. Sada imamo Putina koji ulazi u ovo opskurno natjecanje koje je, ne zaboravimo, natjecanje u tome tko bi nas mogao brže i efikasnije uništiti', navodi Žižek.

Prema njegovim riječima, u medijima su se pojavljivale sve smješnije razmjene uvreda između Kim Jong-una i Donalda Trumpa.

'Ironija situacije je da nam je jedina nada da postoji nekakva autonomna i nevidljiva institucija koja ih sprečava da nas uvedu u rat svih protiv sviju. Uobičajeno je da imamo tendenciju da se žalimo da današnja birokratska politika, uz institucionalni pritisak, sprečava političare da iznose svoja viđenja. Ipak, sada se nadamo da će takvi faktori spriječiti izražavanje vizija svih tih ludih ljudi', dodaje Žižek.

  • +8
Vladimir Putin na odmoru Izvor: Profimedia / Autor: Alexei Nikolsky/Russian Presidential Press and Information Office/TASS

Žižek se pita leži li opasnost zaista u njihovim osobnim patologijama.

'Svaka strana može tvrditi da želi samo mir i da samo reagira na opasnosti koje predstavljaju drugi. To je točno, ali što to znači u ludosti u kojoj je cijeli sistem u začaranom krugu u koji se hvatamo kada jednom sudjelujemo u takvom sistemu. Iako su razlike između Sjeverne Koreje i SAD-a očigledne, nema sumnje da obje sile provode ekstremnu verziju državnog suvereniteta. Globalno ludilo postaje vidljivo onda kada pitamo jednostavno pitanje – kako protagonisti nuklearnih prijetnji zamišljaju pritiskanje gumba? Zar nisu stopostotno svjesni da će i njihova država biti uništena u kontranapadu? Pa, i jesu i nisu, istovremeno', ističe Žižek.

Filozof u tekstu dodaje da nema načina da se odbaci zaključak da je radikalna društvena promjena, revolucija, neophodna da bi se civilizirala naša civilizacija.

'Ne možemo dozvoliti nadu da će novi rat voditi novoj revoluciji. Novi rat bi više značio kraj civilizacije kakve znamo, a preživjeli bi bili organizirani u malim autoritarnim grupama. Sjeverna Koreja nije ludi izuzetak u ovom ludom svijetu, već pravi izraz ludosti koja vodi naš svijet', zaključio je Žižek.