NJEMAČKI FAZ:

'Bez Gotovine Sanader ne bi postao premijer'

19.11.2012 u 13:46

Bionic
Reading

Sud za ratne zločine oslobodio je Antu Gotovinu nakon što ga je progonio jedanaest godina. Sada njegov protivnik Ivo Sanader, nekad slavni političar, u Hrvatskoj čeka svoju presudu, piše njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ante Gotovina, bivši general, i Ivo Sanader, bivši premijer, poznaju se dvadeset godina. Dvojica Hrvata bili su partneri, onda saveznici, a potom i gorki protivnici. Štoviše, prema pisanju Frankfurter Allgemeine Zeitung, bez Gotovine Sanader ne bi postao premijer, a bez Sanadera bi Gotovina možda još uvijek bio u bijegu

Sanader, na kojeg se godinama gledalo kao na političara koji će Hrvatsku očišćenu od nacionalističke ljage uvesti u EU, sada se nalazi na nultoj točki. Kako piše Frankfurter Allgemeine Zeitung, karijere dvojice muškaraca usko su povezane. Bez Gotovine Sanader ne bi postao premijer, a bez Sanadera Gotovina bi možda još uvijek bio u bijegu.

Tisuće su molile u mimohodima za oslobađajuću presudu Međunarodnog suda za generale. Malo njih je spremno moliti se za Ivu Sanadera. Rijetko tko se to javno usudi priznati. Sve do 1. srpnja 2009, kada je iznenada i bez davanja razloga podnio ostavku na mjesto premijera i čelnika HDZ-a, Sanader je neosporno bio broj jedan na domaćem terenu.


Rođeni pobjednik je svrgnut

Ivo Sanader je također bio favorit konzervativnih i demokršćanskih političara u EU i šire. Bivši hrvatski premijer utjelovio je tip političara kakvog žele europski demokršćani na Balkanu: proeuropski orijentiran, kozmopolit i katolik, popularan i uspješan, rođeni pobjednik. A onda je sve to palo u vodu.

Nitko od užih suradnika njegove bivše stranke ga više ne podržava, piše FAZ. Branitelji i nacionalisti ga smatraju izdajicom koja je predala patriota Gotovinu i ostale generale Haškom sudu, a nije se suprotstavio diktatu EU-a i Ujedinjenih naroda. Jadranka Kosor, koju je osobno imenovao svojom nasljednicom, izolirala ga je politički u nadi da će time spriječiti da HDZ padne zajedno sa čovjekom kojem duguje svoju karijeru.

Novi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko vraća stranku u krilo nacionalizma. 'Retuđmanizacija', to je Karamarkov moto.

Uspon i pad Ive Sanadera

U siječnju 2000. Tuđmanov protivnik Stjepan Mesić izabran je za predsjednika, a premijersko mjesto osvojio je SDP-ov Ivica Račan. To je potaknulo HDZ da potraži novi koncept. Tako je u travnju 2000. Ivo Sanader izabran za predsjednika stranke.

Godinu dana kasnije Haag je izdao optužnicu protiv Ante Gotovine i prekinuo buru protesta. Gotovina je pobjegao, a Račanova vlada našla se u dvostrukoj nevolji: Ujedinjeni narodi i Europska unija optužili su je da ne surađuje sa sudom za ratne zločine, a hrvatski zakoni pali su u očima strane javnosti. HDZ je sjedio na čelu prosvjednog pokreta i proglasio svoju solidarnost s Gotovinom.

Ohrabren valom nacionalnog gnjeva, HDZ osvaja opće izbore u studenom 2003. Sada je premijeru Sanaderu Ante Gotovina najveća prepreka na putu ka EU. Sanader je pristao na bezuvjetnu suradnju s Haškim sudom. 'Tuđmanisti', kako piše FAZ, među njima i njegov sin Miroslav Tuđman i ultranacionalist Ivić Pašalić, protjerani su iz stranke, a Sanader pokušava probiti blokadu koja je podignuta u EU protiv hrvatskog pristupanja.

Sanader na splitskoj Rivi 2001.
'Gotovina - heroj, a ne zločinac '

FAZ podsjeća da je Hrvatska dobila status kandidata 2004, a godinu dana kasnije Ante Gotovina je uhićen i pregovori su mogli početi. U travnju 2011. Gotovina je zajedno sa suoptuženikom Mladenom Markačem osuđen za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i članstvo u udruženom zločinačkom pothvatu u svrhu 'etničkog čišćenja', na zatvorske kazne od 24, odnosno 18 godina. Pogrešno, pokazalo se nakon žalbe. Hrvatski branitelji bili su u pravu sa svojim sloganom: 'Gotovina – heroj, a ne zločinac.'

U međuvremenu, otvaranje pristupnih pregovora s EU mijenja i korupcijsku praksu političke klase u Hrvatskoj. FAZ je u svom članku također opisao luksuzan način života kakav je Sanader vodio dok je bio premijer, podsjećajući na njegovu ljubav prema skupocjenim satovima. I dalje točni razlozi Sanaderove iznenadne ostavke još uvijek nisu razjašnjeni. Je li bio ucijenjen? Je li to bio pritisak iz EU-a?

Ured Državnog odvjetnika koji je godinama sve samo lijeno promatrao, postao je aktivan. Osim Sanadera, i nekoliko drugih HDZ-ovih političara uhićeno je i privedeno pravdi.

Tužiteljstvo se oslanja na Zakon o nezastarijevanju ratnog profiterstva, koji je donesen prije godinu dana. 'Lex Sanader', nazvao ga je okrivljenik u svojoj završnoj riječi. Drugi dio optužnice odnosi se na prisvajanje Ine od mađarske energetske tvrtke MOL. Ako i za to bude osuđen, dogovor MOL-INA će se reprogramirati. Sanader je na obje točke optužnice odgovorio da se ne smatra krivim.