NEDJELJNA PROZIVKA

Bernardić na Jakuševcu: Grad Zagreb platit će zimsku službu tri i pol puta više

26.11.2023 u 13:05

Bionic
Reading

Saborski zastupnik i predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić ustvrdio je u nedjelju da će Grad Zagreb iz džepova građana platiti zimsku službu skoro tri i pol puta više nego za prošlu zimu ili, kako kaže, otprilike 3,5 milijuna eura više

„U samom se natječaju proizvoljno mijenjaju uvjeti kako bi se prilagodio onima koji trebaju dobiti posao. Tako se prilagođavaju kapaciteti skladišta/nadstrešnica za posipni materijal, sol, površine za zimske baze i broj vozila na njima, te se smanjuje broj vozila za zimsku službu", rekao je Bernardić na konferenciji za novinare na odlagalištu otpada Jakuševec.

Također, kaže Bernardić, u dijelovima Grada gdje nema konkurencije, daju se i prihvaćaju ponude veće od 50 posto preko procijenjene vrijednosti i odustaje se od bilo kakvog dokaza o pružanju usluge čišćenja snijega u prethodnom razdoblju.

"Znači da ceste može čistiti netko tko nikada nije niti vidio ralicu, kamoli njome upravljao u zimskim uvjetima, dakle sigurnost građana može biti ugrožena. Financijski rezultat - trećinu manje zimskih baza i 15 posto manje vozila nego prošle zime, a ugovorena cijena više nego dupla", ustvrdio je.

Naveo je i da su 2022./23. kooperanti osigurali 238 vozila u 14 baza i ukupan trošak paušala za sva vozila 2,28 milijuna eura bez PDV-a te ustvrdio da će se aktualnim ugovorom za 2023./24. osigurati 205 vozila, 9 baza, što je 3,8 milijuna eura za vozila plus cijena izlaska po radnom satu vozila, a procjena je, dodao je, da će to ukupno iznositi oko 6,5 milijuna eura bez PDV-a.

  • +13
Davor Bernardić na Jakuševcu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

"Grad Zagreb će iz džepova građana platiti skoro 3 i pol puta više zimsku službu po vozilu i po bazi, za ovu zimu nego za prošlu", zaključio je Bernardić.

Osvrnuo se i na novi model prikupljanja otpada rekavši da se Zagreb sve više zatrpava u smeću, a problem s otpadom sustavno se ne rješava.

Gradsku vlast prozvao je zbog "zbog nepravednog i diskriminirajućeg sustava gospodarenja otpadom" u kojem se, kako smatra, građanima mažu oči plavim vrećicama.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'