rekli svoje

Berlinčani ne daju omiljeni aerodrom Tegel

25.09.2017 u 11:41

Bionic
Reading

Građani Berlina izjasnili su se na referendumu u nedjelju za zadržavanje postojeće zračne luke Tegel koja je trebala biti zatvorena čim nova luka Willy Brandt bude puštena u pogon, priopćilo je u ponedjeljak izborno povjerenstvo Berlina

'Za zadržavanje Tegela  izjasnilo se 56,1 posto građana, a za njegovo zatvaranje 41,7 posto', priopćilo je Izborno povjerenstvo Berlina.

Referendum je održan zajedno s izborima za novi saziv Bundestaga, a njegovo raspisivanje potaknula je Liberalno-demokratska stranka Njemačke (FDP) u želji da grad zadrži zračnu luku Tegel, smještenu mnogo bliže gradskom centru nego što će biti zračna luka BER Willy Brandt, planirana na krajnjem jugoistoku grada.

Argument zagovornika zadržavanja aerodroma Tegel je i procjena po kojoj će nova zračna luka, kada počne raditi, imati premalo kapaciteta za grad koji je u međuvremenu postao i omiljeno turističko odredište.

Zagovornici zatvaranja Tegela upozoravaju na veliku buku koju stvaraju zrakoplovi iznad gusto naseljenih gradskih četvrti. Analitičari k tome upozoravaju da bi bilo pravno nemoguće poništiti odluku o zatvaranju Tegela, a donesena je prije desetak godina.

Kao protuargument zadržavanju Tegela u prometu spominju i goleme troškove koji bi nastali obnovom zračne luke u koju se godinama nije ulagalo.

Tegel je trebao biti zatvoren još 2012., kada je trebao biti otvoren novi aerodrom, ali se od tada otvaranje zbog građevinskih propusta na novom aerodromu stalno odgađa. Novi planirani termin otvaranja je donedavno bio zakazan za jesen 2018., ali je sada i taj rok upitan.

Čelnik FDP-a za Berlin Sebastian Czaja pozvao je premijera-gradonačelnika grada-savezne pokrajine Berlin Michaela Muellera da uvaži ishod referenduma.

'Mueller ne može ignorirati ovu odluku', rekao je Czaja.

Vlada Berlina odbacuje mogućnost zadržavanja Tegela u pogonu. Referendum nema obvezujući karakter.