političko djelovanje

Benčić i Miletić: DIP potvrdio da zakonito prikupljamo donacije

26.10.2023 u 17:42

Bionic
Reading

Saborski zastupnici Sandra Benčić (Možemo!) i Marin Miletić (Most) ustvrdili su u četvrtak kako je Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo da je njihovo prikupljanje donacija zakonito jer se sredstava uplaćuju na račun stranke za redovite aktivnosti.

DIP je objavilo u četvrtak da političke stranke mogu otvoriti posebne račune za financiranje izborne kampanje tek od 5. siječnja, nakon što su pozive za donacije već objavili Benčić i Miletić od kojih je DIP zatražio očitovanja.

Sandra Benčić (Možemo!) rekla je da je DIP potvrdio da prikupljanje sredstava za redovne stranačke aktivnosti jest zakonito, a da stranke još nisu u mogućnosti otvoriti račune za izbornu promidžbu jer nema datuma izbora.

"U slučaju naše stranke i Mosta bilo je jasno naznačeno da se sredstva uplaćuju na račun stranke i to za redovite aktivnosti. DIP je, uz navedeno, dao i opće upute oko djelovanja stranaka prije i za vrijeme izborne promidžbe kojih se kao i do sada namjeravamo držati”, najavila je.

Kazala je da su u očitovanju DIP-u naveli da 'kontinuirano dobivaju donacije za redovne aktivnosti stranke, a s obzirom na to da sve donacije idu na isti račun nije moguće razlučiti one koje su stigle zbog oglašavanja od drugih'.

Oglas kojim se poziva da se donacijom podrži Benčić za premijerku na facebook stranici Možemo! objavljen je 2. listopada i bio je aktivan 16 dana.

"Sve donacije su male donacije građana, nemamo velikih donatora", poručila je Benčić.

Miletić je također rekao kako je odluka DIP-a pokazatelj da je njegovo prikupljanje donacija za političko djelovanje ispravno u svakom pogledu te ustvrdio da nema transparentnijeg i demokratičnijeg načina nego od građana tražiti novčanu potporu.

To se, naglašava, svugdje u svijetu radi, samo se u Hrvatskoj od toga zazire jer većina političara zna da ne bi mogli skupiti za kikiriki od naroda pa radije skupljaju novac od tajkuna i velikih firmi kojima onda vraćaju usluge, rekao je.

Dodao je da nema ni jednu veliku donaciju, a povjerenje mu je iskazalo preko 500 građana, mahom Riječana i Istrijana koji su uplaćivali od pet eura pa nadalje, ali sve male donacije.

Miletić je rekao da je šest dana na račun stranke skupio 20 tisuća eura te poručio da će i dalje pozivati sve građane koji mu vjeruju na doniranje. 

Pozivao je zastupnike da probaju skupljati novac od građana. Neka s tim izađu van, neka javnost zna od kandidatkinje za premijerku Benčić koliko je skupila novaca i jesu li to donacije od velikih tvrtki ili malih građana.