složena situacija

Miletić i Benčić žele donacije prije izbora, DIP ne zna krše li zakon

25.10.2023 u 09:39

Bionic
Reading

Još se ne zna kada će se održati parlamentarni izbori, a političari su započeli skupljati novac za kampanju, piše u srijedu Jutarnji list, navodeći da Državno izborno povjerenstvo ne zna je li to uopće zakonito

Prvi je Možemo! objavio plaćeni oglas s pozivom "Doniraj". U oglasu je istaknuto kako je Možemo! kampanju za gradonačelnika Zagreba financirao uz pomoć građana, njihovim malim donacijama, te da ih sada poziva da pomognu da istim onima koje su srušili u Zagrebu zavrnu pipu i na nacionalnoj razini.

"Donacijom podržite Sandru Benčić za premijerku!", završava oglas Možemo! u kojemu se od građana traže donacije kako bi se Benčić podržalo za premijerku.

Marin Miletić iz Mosta također je zaključio da ne treba gubiti vrijeme pa je i on krenuo u prikupljanje donacija. Snimio je video na nekoliko prepoznatljivih riječkih lokacija s kojih građanima poručuje da mu pomognu u financiranju kampanje za osvajanje još jednog saborskog mandata. U njegovu je slučaju ostalo nejasno prikuplja li sredstva za kampanju Most ili Marin Miletić osobno.

Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma kaže kako je politička stranka dužna otvoriti poseban račun za financiranje troškova izborne promidbže za svake pojedine izbore na kojima sudjeluje.

Račun se može otvoriti najranije šest mjeseci prije održavanja izbora, a sredstva se mogu prikupljati sve do završetka izborne promidžbe. Budući da se još ne zna kada će se održati izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru, nego se samo nagađa da će to biti u proljeće iduće godine, vrlo je upitno jesu li se stekli zakonski uvjeti za otvaranje posebnog računa za financiranje kampanje.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) nadležno je za davanje odgovora na pitanje jesu li Benčić i Miletić uranili s prikupljanjem sredstava, ali ga još nemamo. Naime, još u ponedjeljak Jutarnji list poslao im je upit u kojem moli odgovore kada se mogu skupljati sredstva za predizbornu promidžbu, mogu li se pod to podvesti pozivi na uplate koji su građanima uputili iz političke stranke Možemo! te Mostov zastupnik Miletić.

Neslužbeno smo iz DIP-a dobili informaciju kako rade na pripremi odgovora, ali je i njima ova situacija složena, te da je to pitanje za sjednicu DIP-a koja će se najvjerojatnije održati u četvrtak, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.