teška situacija

Belgijski kuhari poredali kuharske košulje kako bi podsjećale na groblje na glavnom trgu u Bruxellesu

07.05.2020 u 23:29

Bionic
Reading

Stotine kuharskih košulja poredane su u četvrtak na pločniku u središtu Bruxellesa kako bi ukazale na tešku situaciju u kojoj su se našli ugostitelji u Belgiji budući da su hoteli, restorani i kafići zatvoreni gotovo dva mjeseca uslijed pandemije koronavirusa

Bijele kuharske košulje, odvojene redom crnih, postavljene su u pravilne redove kako bi podsjećale na groblje na Grand Placeu, središnjem trgu.

Coralie Michiels, jedna od organizatora prosvjeda, rekla je da ugostitelji žele ukazati na probleme u tom sektoru koji belgijskom gospodarstvu godišnje donese oko 18 milijardi eura i od kojeg živi 10 posto od 11,5 milijuna stanovnika Belgije.

"Moramo znati kakve su mjere i moći planirati za budućnost", kazala je Michiels, čija obitelj posjeduje Restauration Nouvelle, tvrtku s restoranima i kateringom.

Belgija je počela ublažavati restriktivne mjere. Od ponedjeljka će sve trgovine moći biti otvorene. Međutim, barovi i restorani ostat će zatvoreni barem do lipnja.

Restorani i dalje mogu nuditi hranu za van ili ju dostavljati, a neki su odlučili hraniti beskućnike tijekom karantene. Drugi dostavljaju hranu zdravstvenim radnicima.