Ministrica za socijalnu politiku

Bedeković: U domovima za starije osobe svaka temperatura je alarm za brzo djelovanje

15.04.2020 u 16:36

Bionic
Reading

Ministrica za socijalnu politiku Vesna Bedeković izjavila je u srijedu da u ovoj proračunskoj godini ni jedno pravo iz sustava socijalne skrbi neće biti rezano, dok je za proboj virusa u domove za starije osobe naglasila kako je svaka temperatura alarm za brzo djelovanje

Bedeković je nakon sjednice užeg kabineta Vlade rekla da je inspekcija ministarstva u petak bila u izvidu u splitskom Domu za starije i nemoćne, ali o rezultatima još ne može govoriti dok ne budu gotovi analiza izuzete dokumentacije i sačinjavanje izvješća.

Za moguće rezove u njezinom resoru, rekla je da ovom trenutku ni jedno prava iz sustava socijalne skrbi, uključujući i mirovine neće biti rezano.

„Svi naši korisnici u sustavu socijalne skrbi do daljnjega mogu biti sigurni i niti jedna socijalna naknada se neće rezati“, rekla je Bedeković.

Uz napomenu kako njezino Ministarstvo na godišnjoj razini izdvaja oko dvije milijarde kune za sve naknade u sustavu, kazala je da će sukladno proračunskim mogućnostima taj tempo nastojati pratiti do kraja proračunske godine, što ovisi daljnjoj epidemiološkoj situaciji.

Trenutno, napomenula je, rade sve moguće uštede unutar Ministarstva i ta sredstva usmjeravaju na socijalne naknade koje neće biti obuhvaćane rezovima, kao ni zajamčene minimalne naknada, naknade za tuđu pomoć i njegu, osobne invalidnine i jednokratne pomoći.

Upitana postoje li ustanove koje nisu dorasle mjerama usmjerenima sprječavanju širenja zaraze, rekla je da se svaka, od oko 700 ustanova iz sustava socijalne skrbi, prilagođava preporukama na svoj način jer je svaka ta ustanova, ovisno o broju korisnika priča za sebe.

Naglasila je pritom kako se za sve domove za starije, uključujući i dom u Splitu pokazala važnost primjerena i brza reakcija jer je riječ o populaciji podložnoj raznim kroničnim bolestima.

„U nekim situacijama temperature koje dobivaju korisnici uzrokovane su različitim bolestima, primjerice upalom urinarnog trakta, ali sagledavajući trenutačnu epidemiološku situaciju svaka temperatura kod korisnika znak je da se u svakom pojedinačnom slučaju treba ozbiljno pristupiti, kontaktirati liječnika i epidemiološku službu“, rekla je Bedeković.

Poručila je pritom kako je jasno posložena linija po kojoj treba djelovati kad se primijeti temperatura kod svakog štićenika domova za starije.

Hrvatska je po njezinim riječima dugo odlijevala ulasku virusa u domove u usporedbi s ostalim zemljama u okruženju u kojima je zaraza već neko vrijeme uzela maha.

No, kazala je, moramo uzeti u obzir i činjenicu da je domove naprosto nemoguće hermetički zatvoriti i da ni jedna europska zemlja dosad nije našla recept kako sačuvati domove od zaraze.

Za preporuke izdane domovima, uključujući i preporuku od 27. veljače kojom je zabranjena posjeta štićenicima rekla je da su to mjere mjere u formi preporuke koje su obvezne.

Poručila je da Nacionalni stožer od početka krize prije koja je izbila prije 50 dana izdaje preporuke i porati epidemiološku situaciju iz dana u dan, dok se Ministarstvo pod čijom su ingerencijom ustanove iz sustava socijalne skrbi prilagođava svakoj novoj preporuci, prati epidemiološku situaciju, te redovito surađuje sa Stožerom i te preporuke komunicira prema pružateljima uslugama i korisnicima.